galéria megtekintése

Illés szekere

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 19. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Munkaügyi perét megnyerte, becsületét visszakapta, állását viszont gyakorlatilag elveszítette az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség egykori győri igazgatója és két helyettese. Mindhármukat az Illés Zoltán által személyesen vezetett „politikai kommandó” távolította el meglehetősen teátrálisan 2012 nyarán, amikor más régiókban is cserélgettek vezetőket.

A politika megint legyőzte a jog- és szakszerűséget

Váratlanul becsörtettek a hatósághoz, intézkedtek, iratokat, számítógépet foglaltak le, ez idő alatt a munkatársak nem hagyhatták el az épületet. Németh Zoltán, az észak-dunántúli felügyelőség igazgatója épp a fővárosban tartózkodott, neki ott adták át a felmondólevelet.

 

Németh Zoltán, a Fidesz egyik legharciasabb, legmegbízhatóbb helyi tagja volt – az ma is –, ezért kérdezték egymástól döbbenten a hatóság dolgozói: „Ha a vezetőt, a győri Fidesz legrégebbi tagját ilyen megalázó módon el lehetett távolítani a felügyelőség éléről, mire számítsanak a beosztottak?”

Azt is találgatták: vajon fideszes belharcnak lesznek-e az áldozatai, vagy Illés személyes bosszújáról van szó. A szakminisztérium mindenesetre készségesen asszisztált a nyilvánvalóan törvénytelen eljáráshoz, az igazgató felmondólevelét a miniszter írta alá.

Németh Zoltán bűne az volt, hogy nem tolta Illés szekerét a kirakatügyekben, a politikai államtitkár utasításai helyett a jogszabályokat követte.

Az almásfüzitői vörösiszap-tározók működésének megítélésében például nem a feltételezésekre, hanem a szabályos, szakszerű mintavételek, mérések objektív eredményeire támaszkodott.

A szélnek eresztett vezetők, munkatársak bírósághoz fordultak, s a Győri Munkaügyi Bíróság nemrég jogellenesnek találta az elbocsátásukat, valódi okok helyett ugyanis csak ürügyeket talált a háttérben. A volt vezető nem kérte a visszahelyezését – jelenleg a győri önkormányzatnál dolgozik, egy nagy projekt irányítója –, pedig ha jogerős lesz az ítélet, talán újra elfoglalhatná korábbi székét. De valószínűleg tisztában van vele: ez alighanem csak formális és kényszerű elégtétel volna.

Valódi hatáskör aligha járna mellé a gyakorlatban. Ezért inkább eltekint tőle, a kártérítésről azonban nem mond le.

A felügyelőségről elbocsátott többi munkatárs is megnyerte a pereket. Formálisan úgy néz ki tehát – noha az ítélet egyelőre nem jogerős –, minden jóra fordult. Pedig semmi sem fordult jóra. A bíróságnak nincs hatásköre, illetékessége, lehetősége reparálni a politikai vétségeket. Jogot szolgáltathat, erre szól a jogosítványa. A politika azonban más területe a közéletnek.

Az ítélet utólag nem változtathat érdemben azon, hogy felügyelőséget lefejezték, nyilvánvalóan a politikai államtitkár végrehajtó bizalmasai kerültek pozícióba.

Hiába győzött a jognak asztalánál a sértett, saját hatósági szakterülete pozícióit érdemben nem kaphatja vissza. Lényegében maradhat hát minden úgy, ahogy ezt Illés államtitkár akarta. A gyakorlatban a politika megint legyőzte a jog- és szakszerűséget. Illés továbbra is azt vesz fel a szekerére, akit akar. Ez a szekér pedig régóta a szakadék felé halad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.