galéria megtekintése

Így jártak!

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 08. számában
jelent meg.

Viola János
Népszabadság

A napi híradásokból szerzett újabb és újabb információk érdekes dolgokat vetnek fel a karcagi kun-mediátoros „Marcsika”-történettel megspékelt Quaestor-üggyel kapcsolatban.

Értem én, hogy a Fidesz vezette kormánynak elemi érdeke a megtépázott népszerűségének kozmetikázása az elfogadott látványos jótékonykodással. Az viszont nem fér ebbe bele, hogy mindezt mindannyiunk pénzéből teszi úgy, hogy a „kisbetétesekre” hivatkozva 30 millió forintra emelte a Quaestor-károsultak kártalanítási határát, ami már messze nem kis betét.

Nem fér bele azért sem, mert ezeknek az ügyfeleknek nem betétjük volt, hanem több százezer forint megtakarítást hozó értékpapírszámlájuk, amiről pedig tudták, hogy kockázatos, mert nem áll befektetési védelem alatt.

 

A kártalanításukat ellenben azoknak a bankoknak kell – az ügyfeleik pénzéből – összeadni, akik a csalókkal ellentétben tisztességesen végezték munkájukat. Magyarul mi – akik nem a kiemelkedően magas hozamot ígérő bankoknál tartjuk megtakarításainkat – fizessük ki a pórul járt ügyfelek kárát! Milyen alapon?

Értem én, hogy a pilótajátékba keveredett emberek most siránkoznak, szeretnék visszakapni az elcsalt pénzüket és az államtól várják a segítséget. Amikor viszont még „futott a szekér” és jött az extrahozam, egyiküknek sem jutott eszébe, hogy a normál hozamon bankolókkal megossza a különbözetet. Igazuk is volt. Milyen alapon? Elvégre ők vállalták a nagyobb kockázatot a magasabb hozamért cserébe.

Akkor viszont most is e szerint kellene viselkedniük: belátni, hogy ide vezet a kapzsiság, hogy így jártak és jogi úton megpróbálni visszaszerezni a csalóktól a pénzüket. Lehet, hogy sokakat megbotránkoztat a kapzsiság kifejezés, pedig jobb szót nem találni rá.

Mi másként lehet értékelni ugyanis azt, amikor olyan cégre bízzák emberek a pénzüket, amelynek extrahozam-ígéretei hivatalosan sehol nem lelhetők fel, csak szájhagyomány útján terjednek a kisvárosban, ráadásul mindez „profilidegen” illegális pénzügyi tevékenység eredményeként?

Ezekbe a gyorsan és sok pénzt fialó pilótajátékokba, ha csak a naiv emberek fektetnék be megtakarításaikat, hamar elapadna a bevételi forrás. Amíg viszont a kapzsiság, a gyors meggazdagodás vezérli a megtakarításaikat befektetőket, addig ez a forrás bőven fog buzogni. Addig a „Marcsikáknak” meg Tarsolyoknak mindig lesz ügyfelük, akiknek az elbukott pénzét mi fogjuk összeadni.

Amíg azt nem mondják nekik: így jártak! (Viola János Pilisvörösvár)

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.