galéria megtekintése

Idegen ügynökök

6 komment


Miklós Gábor

Klubot alakíthatnának azok az államok, amelyek törvényekkel korlátozzák, megbélyegzik a civil szervezeteket. Oroszország, Törökország és sok más ország tartozhatna ide, ahol azokat a társadalmi egyesületeket, klubokat, angol rövidítéssel ­NGO-kat, amelyek valamilyen közügyben vállalnak szerepet, s a politika, értsd a kormányzat ellenőrzésére vállalkoznak, előszeretettel nyilvánítják idegen ügynököknek. Ez többnyire szinonimája a kém vagy a diverzáns szónak. A klubnak hamarosan új tagja lesz: Izrael Állam, a Közel-Kelet egyetlen működő parlamenti demokráciája.

A Netanjahu-kormány tervezete túl is lép a többin. Az ­NGO-k tagjai számára előírnák, hogy amikor nyilvánosan lépnek fel az általuk képviselt ügyben, például a Kneszetben, akkor jól felismerhető jelet viseljenek. Ha valakinek ettől illetlen hasonlatok jutnak az eszébe, s bizarrnak tart ilyesmit egy demokratikus és zsidó államban, az magára vessen. Átláthatósági törvénynek becézi a jobboldali izraeli kormány a tervezetet, amelyet a telepespártnak is nevezett nemzeti-radikális Zsidó Otthon párt nyújtott be. A tervezettel annak bírálói szerint a kormány a baloldali és jogvédő szervezeteket vette célba. Jichák Hercog ellenzéki vezető szerint az elképzelés kivégzi Izrael megítélését. Egy másik ellenzéki politikus, Cipi Livni szerint a kormány a magány falával szigeteli el Izraelt. Az izraeli jobboldal lépését bírálja az EU, amely eddig is támogatott jogvédő szervezeteket.

Felteszem, hamarosan csatlakoznak hozzá az amerikaiak is. Netanjahu kormányának tagjai szerint a jogvédők idegen ügynökök, mert elfogadják az EU pénzét, s ebből bírálják a telepek építését vagy a hadsereg által elkövetett jogsértéseket. A törvény ettől akarja őket elijeszteni. Eközben nem vetne véget a vallásos jobboldal a telepesek külföldi támogatásának. Ennyi.

 

A civilellenesség jelensége vészesen terjed a teljes és féldiktatúráktól a formális és a valódi demokráciák felé. A bevezetőben említett országokat helyezze el valamelyik fiókba az olvasó, miközben ne feledkezzék el hazánkról. Hiszen miniszterelnökünk és kormánya évek óta folytatja civilellenes hadjáratát. Árad a heccmédiából a független civilek elleni uszítás. Előbb a norvég pénzek miatt, majd a menekülteket segítő Soros György alapítványaival kapcsolatban álló szervezetek ellen. A norvég ügyben csúfosan kikaptak. A második menet nettó zsidózássá aljasult. (Ez mindig így van, csak Netanjahu nem tudja.) Ezek a demokratikus úton hatalomra jutott politikusok, pártok képtelenek tudomásul venni, hogy a választási győzelem nem mentesít a kritika alól. Hogy tetteiket ellenőrizni kell a közjó érdeké­ben.

Izraelt eddig a működő, élénk demokrácia különböztette meg az arab zsarnokságoktól. És a zsidó nép emlékezete. Hogy rossz jel, ha valakire bélyeget kényszerítenek. Először a jogvédőkre. És aztán?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.