galéria megtekintése

Húzás!

4 komment

A szerk.

Egy idei kutatás szerint az egyetemisták 37 százaléka végleg elmenne az országból, kétharmaduk külföldi munkavállalásra készül. Ezt kellene szembeállítanunk azoknak a fiataloknak a boldogságával, illetve szomorúságával, akik a ponthúzás eredménye nyomán már tudják, hogy bebocsátást nyertek-e a felsőoktatásba.

Mert bármit művel is az aktuális kormány az egyetemi szférával (és bármekkora szégyen is az országra, hogy tíz év alatt a harmadára csökkent a felvételizők száma), középiskolásaink még mindig vágynak az itthoni egyetemek falai közé.

Sőt, diplomával sem mennének el, ha esélyt látnának a boldogulásra. Pedig a diploma még mindig a legbiztosabb út a felemelkedéshez: aki gyerekként többre vágyik a szüleinél, felsőfokú végzettséget akar, de az is, aki legalább annyira vinné, mint értelmiségi felmenői.

 

Bűn, hogy a magyar állam ezt az ilyenkor különösen jól érezhető vágyat nem képes kihasználni, sőt, inkább elnyomni igyekszik. Aki képes megmagyarázni, miért jár több támogatás a focinak vagy Matolcsy pénzfelszívó alapítványainak a hazai felsőoktatásnál, az talán a legsötétebb gaztettet követi el a politikai osztály amúgy is tetemes bűnlajstromáról. Ha csak annyira lettek volna képesek, hogy nem rombolják le, amit az elődeik felépítettek, tegnap akár tízezerrel többen örülhettek volna a ponthúzásnál. E tízezernyi leendő diplomás akkor is nagyon hiányzik majd, ha a most beiratkozók végül mind itthon maradnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.