galéria megtekintése

Huszonegy lépés

2 komment


Horváth Gábor

Huszonegy lépés, jobbra át, huszonegy másodperc szünet, jobbra át, puskát a másik vállra, újabb huszonegy másodperc várakozás, majd huszonegy lépés, balra át, huszonegy másodperc múlva még egy, a fegyver megint átkerül a másik vállra.

A huszonegyes szám a legmagasabb amerikai vagy külföldi méltóságoknak kijáró huszonegy ágyúlövésre emlékeztet. Éjjel-nappal, esőben-hóban, nyári hőségben, fél-, egy- vagy kétórás váltással 1937. július 2. óta folyamatosan így ­őrzik az ismeretlen katona sírját a Washington melletti Arlington katonai temetőjében. Előbb a 3. Lovasezred, 1948 óta pedig az „Öreg Gárda” becenevű 3. Gyalogosezred egy szakasza látja el a becsületbeli szolgálatot.

Nincs könnyű életük. Először is az önként jelentkezőnek 178 és 188 centi közötti magasságúnak kell lennie, a derékbősége pedig nem haladhatja meg a 30 hüvelyket, azaz a 76,2 centit. A kiképzést követően vizsgáznia kell többek között fegyverismeretből, díszlépésből, katonás testtartásból és az egyenruha előkészítéséből. Szóról ­szóra, az írásjeleket is pontosan megjegyezve be kell magolnia az emlékmű történetét, illetve az arlingtoni temető 400 ezer sírjából több száz pontos helyét az ott nyugvók nevével és főbb életrajzi adatai­val.

 

A jelentkezők harmada jut el a kiképzésig, onnan ezeknek alig ötöde kerül be a díszszakaszba. Ezt követően hat hónapig kell tökéletesíteniük tudásukat, miközben a sírnál lévő szálláson élnek. Nem kapnak kimenőt, nem fogadhatnak látogatót, gyakorlatoznak, huszonnégy órás váltásban díszőrséget adnak és minden szabadidejükben az egyenruhájukkal foglalkoznak.

Nemhogy szakadás vagy ránc, de hajtogatás nyoma vagy parányi félrevasalás sem megengedett. A vastag gumitalpú, a szebb csattanás kedvéért fémlappal megerősített cipőnek makulátlanul kell csillognia. Az előírt testmagasságon kívül mindez a katonanőkre is vonatkozik. Közülük eddig hárman kerültek a kiválasztottak közé.

A díszőrségben legalább kilenc hónapot leszolgálók zubbonyuk jobb zsebére felvarrhatják az ismeretlen katona sírja őreinek babérkoszorús fémjelvényét, amelyet a legfeljebb két évig tartó feladat végén is megőrizhetnek. Cserébe a szakaszból való távozásuk után sem ihatnak alkoholt, nem káromkodhatnak nyilvános helyen, nem keveredhetnek verekedésbe és semmilyen más módon sem hozhatnak szégyent a díszőrségre. Az amerikai fegyveres erőknél ez a második legritkább jelvény, alig hétszázat adtak ki be­lőle. Ennél kevesebb csak az űrhajósokéból készült.

Az ismeretlen katona sírjában három koporsó nyugszik. Négy volt, de a vietnami háborúban elesett ismeretlen katonáról utólag a genetikai vizsgálat kiderítette, hogy Michael J. Blessie hadnagy a légierőtől, akinek családja kikérte a maradványait. Így hárman maradtak az első és a második világégésből, illetve a koreai háborúból. A negyedik koporsó helye fölött most valamennyi, ismeretlen helyen nyugvó amerikai katonára emlékező felirat van. Különböző források szerint 41–83 ezer emberről van szó, akiket a mai napig keresnek. A Pentagonban külön részleg foglalkozik felkutatásukkal.

2003-ban a csak Virginiában tíz életet kioltó Isabel hurrikán érkezésekor a 3. Gyalogezred parancsnoka utasította a díszszakaszt, hogy húzódjon biztonságos helyre. A katonák megtagadták  a parancsot, és a száz kilométeres szélben is rendületlenül számolták a huszonegy másodperceket. „Olyan biztos, mint a pokol, hogy nem szándékozom maradék katonaidőmet úgy tölteni, hogy mindenki tudja rólam, én voltam az a tökkelütött idióta, aki nem bírt ki egy könnyű szellőt,
és elhanyagolta a szolgálatát!” – mondta egyikük.

A nemzeti ünnepen, július 4-én este az éppen őrséget adó katona huszonegy másodpercig látni fogja a Washington fölötti tűzijátékot, aztán „jobbra át”-ot vesz, kivár, és nekiindul a huszonegy lépésnek.

Ez is Amerika, nem csak Donald Trump.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.