galéria megtekintése

Hunguárdia

4 komment


Marnitz István

Azon töröm a fejem, hogy a kutyafülébe ugrott meg a Hunguard Kft. bevétele egy év alatt 400 millióról 1,4 milliárdra. Az világos, hogy a Fidesz már 2014-ben keblére emelte a céget. Valamely álmosító törvénytervezet utolsó, nyelvtani pontosításai közé az akkor még Navracsics Tibor fémjelezte igazságügyi tárca ugyanis egy komplett jogszabályt pöttyintett, miszerint a közművek fizessenek jó sokat bizonyos ellenőrzésekért. Hamarosan feltűnt a színen Németh Szilárd Fidesz-alelnök is – ő az ilyenekből sose szeret kimaradni –: javaslatának lényege szerint a közművek bárkinek fizethetnek, feltéve, ha annak neve ­H-val kezdődik és unguardra végződik.

Ez már megért egy misét, már amennyire misének számítanak az erről beszámoló, címükben hangzatos, szövegükben óvatoskodó, az olvasók számára nyilvánvaló elemzések. A Fidesz és ügyészsége úgy rázta le magáról a témát, mint ló a legyet. Hisz mindez csak rosszindulatú képzelgés. Miért, kinek fáj egy újabb rovancs a multinál? És ne végezhesse ezt mindenféle jöttment ­auditor amolyan liberális-formán: velük szemben is támasszunk szigorú feltételeket. Lehet továbbhaladni.

A közműcégek egy szót se szóltak, csak csengettek. Értették, mi a lényeg: pár millió, hogy is mondjuk, hányad, végül is nem rokkannak bele. A Hunguardnak az ég adta világon semmi köze nincs a Fideszhez, ez nyilván csak amolyan sunyi hírlapírói sejtetés. De azért titkon mégis azt remélik, hogy a Hunguardnak nagyon is sok köze van a Fideszhez. Végül is mi a fenéért fizetnének egy ilyen kamura, ha nem azért, hogy Orbán végre hagyja őket békén?

 

A parlamentben közben egyre nagyobbá vált a ­tolongás: Lázár János, Varga Mihály egyaránt teli ­tüdővel fújta a szelet a Hunguard vitorlájába. Sőt akár az egész kormánypárti frakciót is összerántották, ha el kellett tiporni a kft. levegőért kapkodó versenytár­sait.

Tavaly – különösen visszataszító módon – a brókerbotrányok, százezrek tragédiája hullámán a pénzügyi vállalkozásoknak próbálták meg előírni, hogy fizessenek sokat egy, a Hunguardra kísértetiesen hasonlító cégnek. Itt egyelőre kavics kerülhetett a gépezetbe, mert a szabály még nem lépett érvénybe.

Tavaly mégis többszörösére nőtt a cég bevétele és profitja. A százmilliós summát be is zsákolta egy új, a Rogán Antal-féle letelepedésikötvény-botrányhoz hasonló, offshore-szerű rejtélyes tulaj.

Mégse értem: ha a Fidesz tavaly minden igyekezete ellenére se volt képes új piacot helyezni a Hun­guard lábai elé, mire ez a hatalmas kiugrás? A cég biztosít: az ok a kiemelkedő szakértelem és a növekedési szándék. A vicc az, hogy ez nem vicc. Ez a válasz. A piacnak nem kell több üzenet, értik, mi a stájsz: aki a Hunguardnak tejel, a Fidesznek tejel. Jöjjenek hát ide, hozzánk is, ellenőrizzenek, amit akarnak, fizetünk. A társadalom nem elfordul a korrupciótól, hanem maga is részévé szeretne válni.

Mondhatnánk azt, hogy így nem érdemes feltárni semmit, mert a mai magyar valóságban ezzel mi is a visszaélések malmára hajtjuk a vizet. De nem mondjuk. A független sajtó teszi a dolgát, és igyekszik rávilágítani a társadalom beteg foltjaira.

Örülünk, ha segíthettünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.