galéria megtekintése

Hullám alatt

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 15. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Romániában nem okozott különösebb izgalmat a menekültkrízis, ha csak a hivatalos kommunikációt nézzük. Csakhogy a médiában és a közösségi oldalakon egyre gyakoribbak a rémüldöző, sőt a gyűlölködő hangok is. A „Hogyan alázták meg muzulmánok a briteket a saját hazájukban?” vagy „Vigyázat, jönnek a szírek!” cím sokat elmond egyes viszonyulásokról.

De nem ez az uralkodó attitűd. A szociáldemokrata miniszterelnök, Victor Ponta egyértelműen elítéli a határok lezárását, és fő kihívója, a liberális Catalin Predoiu legfeljebb azt kifogásolja, hogy a miniszterelnök túlságosan szerény felajánlást, ezerötszáz menekült befogadását ígérte az uniós kvótákról tett nyilatkozatában. Igaz, egyelőre semmi jele annak, hogy a Szíriából és az afrikai országokból érkező menekültek vagy bevándorlók változtatnának a hónapok óta bejáratott útvonalakon, és tömegesen Románia felé vennék az irányt.

Ennek ellenére vannak olyan, egyelőre marginális politikai erők, amelyek ugrásra készen várják, hogy meglovagolják a maguk által is gerjesztett idegenellenes hullámot, amely reményeik szerint a népszerűség csúcsára juttathatja őket. (Egyesek, bár egyébként utálnak mindent, ami magyar, Orbán „megoldásait” dicsérik.) A megengedő párttörvénynek köszönhetően az utóbbi időben öt bevallottan nacionalista pártot jegyeztek be Romániában, köztük a magyarellenességéről hírhedtté vált Bogdan Diaconu alakulatát, de a menekültkérdésben az Orbán Viktor szerint „nemzeti elkötelezettségű”, másként nacionalista Traian Basescu volt államfő viszi a prímet.

 

Ebben látta meg a lehetőséget, hogy a Népi Mozgalom Pártját (PMP) felfuttassa, ahogy fogalmazott, „virgonccá tegye”. Basescu legutóbbi állásfoglalásai a menekültekkel és a muzulmánokkal kapcsolatban annyira virulensre sikeredtek, hogy még egykori leghűségesebb támogatói közül is meggondolkoztattak egyeseket. Nem először történne meg, hogy egy egyébként marginális párt (a PMP támogatottsága három százalék körüli) rájátszik a társadalom félelmeire, és ezzel radikálisabb álláspontra készteti a választótábora elvesztésétől rettegő mainstreamet.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke számol ezzel a lehetőséggel – erre utal az a nyilatkozata, amelyben hangsúlyozta, hogy nem ellenzi ugyan a menekültkvótát, de nem szeretné, ha a migránsok úgy sétafikálnának Bukarestben, mint Budapesten. Az ellenzéki liberálisok egy része, amely a Basescu-féle Demokrata Pártból származik, amúgy is fogékony a keresztény Európa megszűnését vizionáló, a menekülteket emiatt elutasító retorikára. A helyzet kétesélyes, de nem kizárt, hogy Románia rövidesen a menekültek nélküli menekültellenes országgá válik.

Paradox, bár a Fidesz melletti nagyarányú elköteleződés okán érthető, hogy az erdélyi magyarság egy része sajnálatos módon tevékenyen részt vesz a román nyelvű közösségi médiában (is) az idegenellenes hullám gerjesztésében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.