galéria megtekintése

Homokszórók

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 07. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Ha nem eurómilliárdokról és uniós tagországok sorsáról lenne szó, akár egy homokozóban is érezhetnénk magunkat. Ám a szereplők ezúttal tekintélyes kormányfők, akik most jól beárulták egymást. „Hangsúlyozni szeretném az Európai Bizottság közvetítő szerepét, ami azt jelenti, hogy hidat építünk a felek között” – közölte egy brüsszeli szóvivő, miután megerősítette, hogy a testület hivatalos panaszt kapott Spanyolországtól és Portugáliától.

Ilyet azért nem szokás agyba-főbe küldözgetni, a két dél-európai tagállam mégis rászánta magát, mivel halálra sértődtek a görög kormányfő nyilatkozatán. Alekszisz Ciprasz azt merte mondani, hogy a görög–EU tárgyalások idején a spanyol és a portugál nyomásgyakorlás felért a zsarolással. A játszótéri vitákban nehéz igazságot tenni, mert ha nem vagyunk ott az elején, sosem tudhatjuk, ki szórt először homokot a másik szemébe.

Most sem érdemes bíráskodni, csupán annyit állapítsunk meg: 1. Az államcsődtől fél centire lévő Görögországnak irgalmatlan mennyiségű pénzt kölcsönzött az EU és az IMF, ezt hívják szemérmesen mentőprogramnak. 2. Erre jön az új görög kormány, élén Ciprasszal, aki közli, hogy kukába dobja a mentőprogramot, ha kell, de nincs több megszorítás. 3. Nem csoda, hogy emiatt berágtak az uniós tagállamok, ám nemcsak a gazdag északi országok, hanem a szegényebb déliek is, köztük Spanyolország és Portugália. 4. Amikor Ciprasz mégis „ráfanyalodott” a mentőprogramra, sőt a meghosszabbítását kérte, az uniós tárgyalópartnerek – igen, a spanyolok és a portugálok is – azt felelték: majd ha (a mi pénzünkön) úgy táncolsz, ahogy mi fütyülünk.

 

Legalább a déli szegény rokonok tartsanak össze – gondolhatnánk, hiszen pénzügyi mentőövet kaptak az EU/IMF-párostól a portugálok és a spanyolok is (ez utóbbiak a bankok megsegítésére). Ám nem a szolidaritás hiányáról van szó, hanem csak józanságról. A pénzért cserébe fájdalmas reformokat – mondjuk ki:megszorításokat – vitettek végig a madridi és a lisszaboni kormánnyal is, amelyek most joggal gondolhatják: mire fel úszná meg ugyanezt Görögország? Ennél is fontosabb, hogy Spanyolországban és Portugáliában vészesen törnek előre a Cipraszékhoz hasonlóan megszorításellenes, az EU pénzügyi szigorát ostorozó baloldali pártok – bármilyen kivételezés a görögökkel csak igazat adna nekik.

Durvul a homokszórás, mert Alekszisz Ciprasz már „Spanyolország és Portugália vezette hatalmi tengelyről” szónokolt, mire Mariano Rajoy spanyol kormányfő visszaszólt, hogy nem az ő országa tehet a görögök frusztrációjáról. Még Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szóvivője is beszállt a vitába, és leteremtette Cipraszt, amiért megsértette az euróövezet szabályait. „Ilyet nem csinálunk az eurócsoportban” – üzent Athénba. S miközben a történet véresen komoly, például az európai válságkezelés eredménytelenségéről szól, nehéz másra gondolni, mint Janikovszky Éva könyvéből Ágikára, aki csak azt hajtogatja: „Juj, ezt már megmondom!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.