galéria megtekintése

Holland pofonok

0 komment

Halmai Katalin

Félig üres a pohár, vagy félig tele van? Leszavazták vagy nem szavazták le a hollandok szerdán az EU–Ukrajna közötti szabadkereskedelmi és társulási megállapodást?

A népszavazásról szóló jogszabály alapján egyértelmű a válasz a kérdésre: az egyezményt elutasították, mert érvényes referendumon a választópolgárok nagy hányada nemmel szavazott. Csakhogy a majdnem 13 millió választásra jogosult polgárból alig négymillió járult az urnák elé, vagyis a túlnyomó többség otthon maradt. Miért? Vagy azért, mert nem érdekelte a népszavazásra feltett kérdés, és úgy általában az EU–ukrán kapcsolatok alakulása – ráadásul egész nap hideg szél fújt, és esett az eső –, vagy azért, mert azt remélte, hogy távolmaradásával hozzájárulhat a referendum remélt érvénytelenségéhez.

Szerencsétlenségére ez utóbbiban bízott a konzervatívok és a szociáldemokraták koalíciós kormánya is, amikor ahelyett, hogy a részvételre és az egyezmény Hollandia számára is kézzelfogható gazdasági, kereskedelmi előnyöket biztosító támogatására buzdított volna, először félvállról vette az euroszkeptikus civilek által indított népszavazási kezdeményezést, utóbb pedig meglehetősen lagymatag kampánnyal próbálta a jóváhagyás felé terelni a bizonytalan közvéleményt. Mark Rutte kabinetjének most nemcsak a referendum jogi következményeivel kell megbirkóznia az EU soros elnöki székében, hanem a hazai pályán elszenvedett súlyos politikai vereség következményeit is kezelnie kell alig egy évvel a parlamenti választások előtt.

 

A referendum szervezői nem rejtették véka alá, hogy valójában nem a több száz oldalas bonyolult szakszöveg sorsa érdekli őket, vagy ha igen, csak annyira, amennyire az az Európai Unió kudarcra ítélt politikájaként reklámozható. Azzal ijesztgették a holland közvéleményt, hogy a társulási megállapodást automatikusan az EU-tagság követi, az Ukrajnának beígért közösségi támogatás pedig úgyis az ottani oligarchák zsebében végzi. A sors keserű fintora, hogy Kijev közeledését az Európai Unióhoz éppen annak a társulási megállapodásnak a zátonyra futtatásával igyekeznek megakadályozni a holland euroszkeptikusok, amely miatt az ukránok két évvel ezelőtt hetekig demonstráltak a Majdanon, szembeszállva az akkori hatalom fegyveres bosszújával.

A németalföldi választópolgárok szavazataikkal ráadásul váratlan ajándékot is pottyantottak az EU megosztásán és Ukrajna elszigetelésén fáradhatatlanul munkálkodó Putyin orosz elnök ölébe, akit közvetve felelősség terhelhet a maláj légitársaság repülőgépének lelövéséért. Az Ukrajna fölött 2014 nyarán megsemmisített gépen 298 utas tartózkodott, a többségük holland állampolgár.

Félig üres a pohár, vagy félig tele van? A kérdés nem releváns. A hollandok leszavazták az EU–Ukrajna-megállapodást. Majdnem mindegy, hogy hányan, és hogy miért. Odasuhintottak a holland kormánynak, és odacsaptak Európának. A következményeket itt is, ott is vállalni kell.

Kapcsolódó cikkek

A holland népszavazás keresztbe tehet Ukrajna uniós közeledésének

Népszavazást rendeznek ma Hollandiában az Európai Unió és Ukrajna közti társulási szerződésről.

Obama van a vécépapíron a Putyin-imádó étteremben

„Hazafias éttermet" nyitottak nemrég a szibériai Krasznojarszkban. A Prezigyent Kafe (Elnök kávéház) nevű szórakozóhelyen több politikus portréjával is találkozni: a legnagyobb termet Vlagyimir Putyin orosz államfő képei díszítik (még szívet is formáltak belőlük az egyik falon, egy életnagyságú figurájával pedig fényképezkedni lehet), Barack Obama amerikai elnökéit viszont a vécépapírra nyomtatták.

WikiLeaks-tweet: a Putyin elleni támadások mögött fellelhető amerikai támogatás

A WikiLeaks portál szerint az offshore-botrányról kiszivárogtatott panamai dokumentumok Vlagyimir Putyin orosz elnököt támadó állításai egy olyan tényfeltáró médiaszervezettől erednek, amelyeket az amerikai állami USAID segélyszervezet és Soros György nagybefektető finanszírozott.

Győztek a nemek, Hága gondban van, Kijev nyugtalan

Az ukrán politikusok a közvélemény megnyugtatását célzó nyilatkozatokkal igyekeznek enyhíteni az Ukrajna és az EU társulási szerződéséről szerdán rendezett, hollandiai népszavazás számukra lesújtó eredményének hatását.

A magyar példa miatt is félnek az EU-bővítéstől

Befellegzett az EU–Ukrajna szabadkereskedelmi és társulási megállapodásnak, miután a hollandok szerdán népszavazáson elutasították a ratifikációját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.