galéria megtekintése

Hol vegyen a nyaraló madzagot?

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 03. számában
jelent meg.

Bonifert Mária

Lemegy a nyaralótulajdonos a Balatonra, a hosszú tél után először, hogy szemlét tartson a birtokon. A „birtok” egy kiskert, rajta a nagyszülők építette kis faház, nem túl komfortos, de jól jön a család apraja-nagyjának, ha kitör a nyári szünet. A gyerekek szeretik, ismerik az utca összes kutyáját-macskáját, összehaverkodtak a többi utcabeli nyaralógyerekkel, megy a bandázás minden nyáron.

Megérkezik nyaraló apuka szombat délben (pénteken még este tízig ült az irodában), és félnapos autózás után szemlét tart a kertben. Nagyot sóhajt: a korlátra felfuttatott vadszőlő leszakadva, a kerítés mellett két tuja kiszáradt, a kerti csap letörve. Félméteres fű, azonnal le kellene nyírni. Nyaraló anyuka körbejár a házban: minden tele pókhálóval, az ablakok légypiszkosak, a bútorokon vastagon áll a por. Nosza elő az özönvíz előtti porszívót, persze nincs benne porzsák, de nincs ablakmosó, mosogatószivacs, kádtisztító, fűnyíróba való benzin sem, a partvis nyele levált, a szemétlapát pedig eltűnt valahol a kacatok között. Elő a cédulát és a tollat, nyaraló anyuka már tapasztalatból tudja, ilyenkor az első út a közeli bevásárlóközpontba vezet. Ahol mindez gyorsan, kulturált körülmények között beszerezhető, és persze a mai vacsora, a holnapi reggeli is, aztán lehet lángost ebédelni a strandon, ha egyáltalán kinyitnak a bódék ilyenkor, szezon előtt.

Nyaraló apuka és nyaraló anyuka már többször hálát adott az égnek, hogy már nem kell mindent lecipelni Pestről, mint húsz évvel ezelőtt a szüleiknek, amikor a kispolszkit degeszre tömték paprikával, paradicsommal, krumplival és hagymával, mert a nyaralóhelyi kis közért csak délig volt nyitva, és hosszú sor kígyózott előtte egész délelőtt. Mire bejutottak, már csak pár száraz zsömle árválkodott a polcokon, zöldség egy darab sem. A kispolszki néha úgy nézett ki, mint egy szállítmányozási vállalat: a tetejére gurtnizták az ásókat, lapátokat, talicskát, gereblyét, kimustrált hűtőszekrényt, gyerekheverőt, merthogy a kis balatoni faluban akkoriban az égvilágon semmit nem lehetett kapni.

 

A környék azóta felvirágzott: a beszivárgó átkos kapitalizmus hatására egymás után nyíltak a bevásárlóközpontok, barkácsboltok és használtbútor-kereskedések, a bőséges kínálat szépen lenyomta az árakat, így mindenki megtalálhatta az igényeinek és pénztárcájának megfelelő árukat. Így például madzagot, partvist, szöget, porzsákot, törlőkendőt, vécépapírt, és általában mindent, ami egy nyaralóban kell. És persze megvehette a kertészetben is a fűmagot, palántát, műtrágyát, és ha úgy tartotta kedve, akár a műanyag kerti törpét, vasárnap is. A kiskerttulajdonosok lassan kiöregedtek, helyüket azóta felnőtt gyerekeik foglalták el, akik manapság, a piacgazdaság farkastörvényeinek megfelelően, egész héten éjt nappallá téve dolgoznak, és már szó sincs arról, hogy heteken keresztül süttetik a hasukat a magyar tenger partján. Örülnek, ha egy-egy hétvégére lelátogathatnak szüleik vityillójába. Ilyenkor aztán van munka dögivel, és persze vásárolni való is mint a tenger, azazhogy csak lenne…

Mert mire szemrevételezik, mire is lenne szükség, már minden bolt bezár, s másnap ki sem nyit. Vasárnap este már vissza kell indulni, így hát takarítatlanul marad a ház, nem lesznek pótolva a kiszáradt tuják, nem lesz megszerelve a csap, nem lesz lenyírva a fű, viszont véget nem érő káromkodások közepette autózik vissza Budapestre a család, sűrűn emlegetve bizonyos politikusok nevét, akik szerint a vasárnap a pihenés ideje. Nekik biztosan, mert van kertészük, háztartási alkalmazottjuk, sofőrjük, és ha kedvük tartja, beülnek ebédelni a legdrágább éttermekbe, de a többiek csak cipeljék az autó tetején a cuccot, mint húsz évvel ezelőtt.

Amúgy Magyarország mindenben jobban teljesít, és a határ, mint tudjuk, a csillagos ég.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.