galéria megtekintése

Hol sírjaink...

0 komment

dr. Vadász Gábor

Tempus omnia relevat. Az idő mindenre fényt derít.

A Nobel-díjas Elfriede Jelinek Rohonc, avagy az öldöklő angyal című különleges, vitatható minő­ségű drámáját mutatták be nemrég a Tesla színházban a Rátkai Márton Színházi Műhely művészei.

A dráma magyar és osztrák emberek szörnyű tetteit sűríti térben és időben ugráló színdarab keretei közé. A magyar állam munkaszolgálatra kényszerített sok-sok zsidót is, majd átadta őket a Német Birodalomnak, amely halálra dolgoztatta őket; birodalmi védőfalat, tankelhárító és lövészárkokat építtetett velük a kegyetlen télben. Csak a kőszegi koncentrációs táborokban mintegy háromezren haltak meg az igen hideg 1944–45-ös télben. Csontjaik ma is a felszínre ki-ki fordulva láthatók a guba-hegyi tömegsírok jeltelen gödreiben. Németek vezették a táborokat, magyarok is őrizték a foglyokat, és magyarok szekerezték ki a napi 20-40 hullát a temetke­zési helyekre. Amikor a Vörös Hadsereg március vége felé egyre jobban megközelítette Kőszeget, a németek elrendelték a táborok kiürítését, és a még járóképeseket gyalogmenetben elindították Mauthausen felé. A sörgyári táborban a betegeket egy rögtönzött gázkamrában próbálták megölni, de ezt hanyagul csinálták: a fusizott gázkamra kiürítésekor sok fogoly még hörgött, vonaglott, élt. Meg kellett ölni őket.

 

A téglagyári táborban a legyengült járásképteleneket és a betegeket vonatra rakták. Később mint fölösleges terhet visszatolatták őket a rechnitzi (rohonci) vasútállomásra. Köztük apámat és ikertestvérét is. Innét az útközben meghaltakkal együtt a 180-200 emberi roncsot Batthyány Margitnak a város közelében lévő majorságába, egy kereszt alakú pajtába szállították. Ez 1945 nagyszombatján, március 24-én történt. Húsvét tiszteletére Batthyá­nyné, Thyssen-Bornemisza Margit grófnő mulatságot rendezett vá­rosi kastélyában a rohonci notabilitásoknak, Volkssturm-tagoknak, SS-eknek. A mulatság fénypontjaként e díszes társaság egy része az alkoholtól feltüzelve és felbátorodva elment a pajtához egy kicsit gyilkolgatni; jót szórakozva agyonlőtték, agyonverték a foglyokat. Másnap a kastély pincéjében elhelyezett másik magyar munkaszolgálatos csoporttal összeszedették a sírok körül még fellelhető véres ruhadarabokat, eldobott iratokat, és a sírok fölött elegyengették a földet. Egyikük túlélte és leírta e takarítás történetét. Mindebben nem volt semmi különleges. Akkor mindennapi rutin volt az emberirtás. Ez is csak egy lett volna a sok ezer közül, ha a rohonciak nem tagadják el a sírok helyeit. Volt per is 1946-ban, amikor a helyszínen két tanú által készített helyszínrajzokon pontosan feltüntették a sírok helyeit. A tárgyalás előtt, úgy hírlik, két terhelő tanút „ismeretlenek” megöltek, egynek a házát felgyújtották. Nincsenek holttestek, nincsenek tanúk. Nem ítéltek el senkit a csipetnyi kisváros egymást jól ismerő lakói közül. A gyilkosok a grófnővel együtt egy idő után visszatértek, és háborítatlanul éltek Rohoncon még évtizedekig. A tárgyalás iratanyagát a helyszínrajzokkal együtt eltüntették 68 évre, egészen 2013-ig.

A sírokat anyám 1946-tól kerestette. Kötegnyi levelet hagyott rám. Mindenki hallgatott, mint a sír. Amikor végre kimehettünk a hetvenes évek vége felé, a helyszínen kérdezősködtünk. Sem előtte, sem utána nem találkoztam olyan gyűlölködő pillantásokkal, mint amilyeneket a megkérdezett, fejüket rázó idősebbek lövelltek felénk. A sírok máig sem kerültek elő, pedig Heinz Fischer osztrák államfő 2012-ben, a rohonci Szabadtéri Múzeum avatásán megígérte nekünk is, hogy addig nem nyugszik, amíg a sírokat nem találják meg. 2013-ban keresgették is egy kicsit, de nem ott, ahol a helyszínrajz szerint lenniük kellene, és nem is a legalkalmasabb módszerekkel.

Jelinek a kilencvenes években erről a 180-200 ember levadászásával fénypontjára jutó vérfagyasztó éjszakai orgiáról írt csodálatos és sokat vitatott drámát, melyet a Tesla Teátrum megdöbbentő erővel, lenyűgöző rendezésben, kiváló színészi játékkal, gyönyörű fordításban adott elő. A Népszabadság is írt korábban a darab két magyarországi bemutatójáról. Fáj, hogy a Tesla színházbeli előadásról nem olvashattam lapjukban.

A szerző orvos

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.