galéria megtekintése

Hol nagy a szükség...

2 komment

Ban Ki Mun

Több embernek van ma szüksége humanitárius segítségre, mint bármikor az ENSZ létrehozása óta. Egyre több háborúzó fél sérti meg szégyentelenül a nemzetközi jogot. Több forrásra van szükség, mint valaha, hogy a meredeken növekvő humanitárius­ szükségleteket kielégítsük, ám most a legsúlyosabb a forráshiány. Ezért összehívtam az első Humanitárius Világcsúcsot május 23–24-re Isztambulba. A világ vezetőinek, a nemzetközi szervezeteknek és mindenkinek többet és hatékonyabban kell tenniük azokért, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre. Nem vesztegethetjük az időt.

A klímaváltozás elementáris hatással van életünkre. A kegyetlen és megoldhatatlannak tűnő háborús konfliktusok, a határokon átnyúló bűnözés és a növekvő egyenlőtlenségek felnőttek és gyermekek mil­lióinak életét teszik tönkre. Több embert kényszerítettek erőszakkal lakhelyük elhagyására, mint bármikor a második világháború óta.

Több mint 125 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre. Ha mind egy országban lennének, akkor az lenne a Föld 11. legnagyobb és az egyik leggyorsabban növekvő nemzete. Egyetlen ország vagy szervezet sem képes egyedül megbirkózni a problématömeggel. Helyre kell állítani a nemzeti, regionális és nemzetközi intézményeinkbe vetett bizalmat, hogy megfelelhessenek a kihívásoknak. Emberi mivoltunk közös érzetének kell alakítania politikánkat és pénzügyi döntéseinket. A csúcstalálkozóra kidolgoztam egy tervezetet, ami a közös cselekvés kerete lehet. Ennek öt alapelve van.

 

1. A vezetőknek fokozniuk kell erőfeszítéseiket, hogy politikai megoldásokat találjanak a harcok befejezésére, megelőzésére. A háború az emberi fejlődés legnagyobb akadálya. A válságok megelőzésére kell összpontosítanunk.

2. Az országoknak be kell tartaniuk­ az emberiség védelmére szolgáló normákat. Meg kell felelniük a nemzetközi humanitárius és emberi jogi egyezményeknek, be kell szüntetni a civil célpontok és területek bombázását, meg kell erősíteni a nemzeti és nemzetközi igazságszolgáltatás iránti elkötelezettséget, hogy emberiesség elleni bűnök ne maradhassanak büntetlenül.

3. Senkit sem szabad hátrahagynunk, és elsőként azokat kell támogatnunk, akik a leginkább lemaradtak. Ez a legsérülékenyebbek, a háborúban vagy krónikus szegénységben élők és a természeti veszélyeknek, például a tengerszint emelkedésének kitettek életének átalakítását jelenti. Fel kell lépnünk emberek erőszakos áttelepítése ellen, szabályos és törvényes lehetőséget kell biztosítanunk a migrációhoz. Elő kell mozdítanunk a nők felemelkedését, és mindenki számára biztosítani kell a minőségi oktatást. Nem érhetjük el a fenntartható fejlődésnek a világ vezetői által tavaly szeptemberben elfogadott céljait, ha magukra hagyjuk ezeket az embereket.

4. A szükséghelyzetben lévők megsegítésétől el kell mozdulni a szükséghelyzetek felszámolása felé. Meg kell előznünk a válságokat, erősítenünk kell a helyi vezetőképességet, és növelni az emberek és közösségek alkalmazkodóképességét.

5. Elmés és innovatív módszereket kell találnunk arra, hogy a források nagyobb mértékben és változatosabb formákban álljanak rendelkezésünkre. Javasoltam egy új nemzetközi pénzügyi platform létrehozását a világbankkal.

Arra ösztönzöm a világ vezetőit, hogy vegyenek részt a Humanitárius­ Világcsúcson, és népszerűsítsék a célt, hogy az emberhez méltó, biztonságos élet mindenki számára elérhető legyen.

Ban Ki Mun,
az ENSZ főtitkára

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.