galéria megtekintése

Hol a terror? Hol a jog?

7 komment

Szirtes I. János

Magyarországon a második és legutolsó terrorcselekményre negyedszázada, 1991 decemberében került sor, amikor a Szovjet­unióból Izraelbe kivándorló zsidók itt szálltak át. Azóta többször megfenyegették az országot, de támadás nem volt, és előkészületekre ­utaló jeleket sem találtak. A terrorként aposztrofált esetek köztörvényes cselekmények voltak, csak az illetékes szervek önigazolási kényszere folytán lettek „terrorcselekmények”.

Kétségtelen, hogy a világon a terrorcselekmények száma nő, de az „új korszak” bejelentése az egyes terrortámadások után nem meggyőző. Miért nyitna új korszakot például a mostani brüsszeli terrorista akció mondjuk 2001. szeptember 11-éhez képest? Az „új” minősítés ürügy mélyebben belenyúlni a polgárok életébe, s az egekbe emelni a hatalom titkosszolgálatainak lehetőségeit, létszámát, felszereltségét.

A terrorcselekmények persze elérhetik az eddig érintetlen országokat is. A túlbiztosítás mellett szólhatnak érvek. Nem az a gond, hogy ezek esetleg szükségtelenek, hanem az, hogy az új lehetőségeket politikai nyomásra és haszonszerzésre használhatják fel. (A terrorfenyegetett­ségi szint hazai megemelése például a kormány saját rendeletének sem felel meg. Az idegen kinézetű, egyébként ártatlan villanyszerelő lelövése Londonban intő példa.) A hatalom ellenőrzése, a túlterjeszkedés, a visszaélés megakadályozása megoldatlan, a parlamenti ellenőrzés hatástalan, csak az épp regnálókon múlik, mire vélik magukat feljogosítva.

 

A meglévő lehetőségek alkotmánymódosítás nélkül is biztosítják az aktív elhárítás lehetőségeit. A titkosszolgálatok ma is bárkit ellenőrizhetnek, titkosszolgálati eszközöket bevethetnek, beleértve a bankszámlák megtekintését.

Marabu rajza

Évtizedek óta visszatérő kérdés a nemzeti és nemzetközi információcsere, a koordináció gyengesége. Minden terrorcselekmény után „kiderítik”, hogy a szükséges információk a rendelkezésre álltak, de nem futottak össze egy kézben. Ha valamilyen csoda folytán mégis, olyan elmosódott formában, hogy megalapozott ellenlépésre nemigen kerülhetett sor. Mindig utólag váltak ezek az információk „értékessé”. A titkos­szolgálatok öntörvényei, a konspirációs előírások akadályozzák meg a hatékonyságot, ezen semmilyen jogszabály, koordinációs bizottság nem változtat. Az informátort csak úgy lehet védeni, ha értesülése elkendőzött formában kerül forgalomba, ez pedig jelentősen korlátozza a felhasználhatóságot. Ha pedig ezen változtatnak, senkit nem lehet majd információadásra bírni, hisz az illető védelem nélkül vinné a bőrét vásárra.

Hazánkban számos titkosszolgálat működik (Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal, Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Terrorelhárítási Központ stb.) Tevékenységüket hivatalosan koordinálják, de feladatköreik épp a terrorelhárítás területén nincsenek leszabályozva. Külföldön például a IH, a KNSZ vagy a TEK illetékes? Ma mindhárman a koordinációs, információmegosztási kötelezettségük ellenére keveset tudnak egymásról. Belföldön az AH és a TEK hasonló cipőben jár, miközben a rendőrség a TEK-kel párhuzamosan is működik. Egymás mellett tevékenykednek, ami nemcsak költséges, hanem hatékonyságcsökkentő tényező is. Mintegy négyezer munkatárs osztozkodik harminc-negyvenmilliárd forinton. (Legutóbb 2012-ben jelent meg teljes titkosszolgálati statisztika, azóta a létszámot és a pénzt is megemelték.)

A polgári értékek és a totális ellenőrzés igénye nem fér össze. A dilemmáink ebből fakadnak. A diktatúrák totális ellenőrzési igénye békét teremthet. Ideiglenes és temetői békét. Ez nem lehet cél, és totális elhárítás amúgy sem létezik.

Nagyobb biztonságban leszünk, ha polgári jogaink folyamatosan szűkülnek? Aligha. A titkosszolgálatok koordinációs problémái megmaradnak, a rendszer hatékonysága jelentősen nem fog növekedni. Azokat a jogainkat viszont, amelyeket ma feladunk, holnap csak harccal és tetemes veszteséggel tudjuk visszaszerezni. Megéri?

A szerző a politikatudományok kandidátusa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.