galéria megtekintése

Hol a határ?

4 komment

Horváth Aladár

A Magyarországi Roma Parlament elnöksége a hazai nyilvánosságon keresztül kíván „interpellálni” a magyar állam illetékes hivatalaihoz. A Roma Parlamenti Interpellációk első nyilvános rendezvényét június 5-én tartottuk józsefvárosi székhelyünkön. Három témát érintettünk.

1. Megvédi-e a magyar állam a romákat a fasisz­toid önkormányzatok ­apartheidpolitikáitól, például a rasszista hordák fenyegetéseitől, támadásai­tól és zaklatásaitól vagy a roma közösségeknek kell megvédeniük önmagukat?

Miskolc, Ózd, Tiszavasvári, Érpatak: a magyar apartheid emblematikus helyhatóságai.

 

Az „érpataki modellt” elsőként a jobbikos vezetésű ­Tiszavasvári adaptálta. A Szabolcs megyei város február 15-én együttműködési szerződést kötött Orosz Mihály Zoltán (O. M. Z.) adószámmal sem rendelkező civil szervezetével. Az antiszemita bábuakasztás miatt büntetőeljárás alá vont és közokirat-hamisítás vádjával is perbe fogott O. M. Z. szervezetének a „békés cigány–magyar együttélés” elősegítése lenne a feladata. Az érpataki polgármester rendfenntartási és „integrációs szakértője” az újnyilaspárt volt képviselője, Zagyva György Gyula, „erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás” miatt elítélt villanyszerelő. Rajta kívül a Szálasit dicsőítő O. M. Z. Fülöp Erik tiszavasvári polgármesterrel került munkakapcsolatba, aki a Jobbikban a „radikálisok kiszorításával” megüresedő alelnöki posztok egyikét kapta, miként Janiczak Dávid ózdi és Toroczkai László, a 64 vármegyés ásotthalmi polgármester. Fülöp a „gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá tételét” is várja O. M. Z. légiójától. A tiszavasvári Széles utcai telep bejárásán Volner János alelnök is részt vett. Ő a Magyar Gárda Kft.-ben is cégtag volt, a Gavron Kft.-jéről pedig a bíróság mondta ki, hogy egy cégtemetőben tűnt el 21 millió forint közpénzzel együtt. Ő váltja Vonát a frakcióvezetői székben, és ebből az alkalomból a Hír TV-nek előadta, hogy „tüllruhás, elsőbálozó leánykákat nem lehet a cigánysorra elküldeni, oda igazi férfiakra van szükség, akiknek rendben van a fejük, rendben van a szívük, és ismerik a szükséges jogszabályokat”. Eszerint a gyújtogató, panamázó, kődobáló, fenyegető, rasszista, homofób és szexista, vagyis a bűnöző nyilas férfiaknak „rendben van a feje, meg a szíve”, az ő rendjük kell a cigánytelepekre.

A Roma Parlament kérdése: az ügyészség meddig asszisztál a zagyva újnyilashordák gyalázatos cselekedeteihez? Mikor állítják bíróság elé a rasszista uszítókat, a fegyverrel fenyegető garázdákat? Érvényben ­van-e a párizsi békeszerződés idevonatkozó pontja?! Mivel a kormány folyamatosan megvalósítja a legrasszistább párt programpontjait, számíthat-e a magyar cigányság arra, hogy O. M. Z.-ék modellje kiterjed a válság sújtotta többi településre is? Vagy ezzel ellentétben hajlan­dók-e jogszerűen és tisztességesen működtetni a magyar állam- és közigazgatás intézményeit, és összehangolt, szakszerű válságkezelést végezni ugyanitt? Végezetül: az igazságügy-miniszter egyetért-e­ azzal, hogy törvény mondja ki: elmebetegeket, rasszista bűnözőket, korrupt országrablókat meghatározott időre el kell tiltani a közügyek gyakorlásától, illetve módosítani kell a jogszabályokat, hogy a helyi rendeletek, határozatok alkotmányos kontrolljában az Egyenlő Bánásmód Hatóság részt vegyen, vizsgálat tárgyává tehessen kirekesztő-büntető helyi szabályokat?

2. Honnan tudja Balog miniszter, hogy ki a cigány?

Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az EU diszkriminációellenes jogszabályainak megsértése miatt. A kormányfő helyettese, majd a cigányok eddig szótlan parlamenti szószólója is kikérte magának a brüsszeli kritikát, s mindketten föltették a költői kérdést: Honnan tudja Brüsszel, hogy ki a cigány?

A bizottság elsősorban a köznevelési törvény módosítását kifogásolta, amely lényegében felhatalmazást ad a roma gyerekek elkülönített oktatására. A magyar törvények 2014 vége óta lehetővé teszik, hogy az oktatásért felelős miniszter felmentést adjon a szegregációt tiltó törvények alól bizonyos intézményeknek. Erre Balog miniszter a nyíregyházi Huszár-telepi iskola szegregációs perében érzett „harci kedvet”, ahogy ő fogalmazott, aminek elvesztésekor ígéretet tett, hogy a törvényt átszabatja. Megtette. Vagyis, ha a Huszár-telepen korábban megszüntetett cigány iskolából – ahonnan a város különböző iskoláinak vegyes osztályaiba integrálták a gyerekeket – újra, ezúttal egyházi (görög katolikus) gettóiskola lesz, ez a szegregáció miniszteri engedéllyel megengedett. Ezek szerint Balog miniszter tudja, hogy ki a cigány. Őt kell megkérdezni, nem Brüsszelt.

3. Hol a határa a cinizmusnak, a népalázásnak és a korrupció­nak?

Az ORÖ nevű cigány korporációban és annak foglalkoztatási szövetkezetében Farkas Flórián fideszes honatya elnöki regnálása alatt minimum 1,6 milliárd forintnak megfelelő brüsszeli támogatás tűnt el. Az emberi erőforrás tárcája a múlt évben elvont további 2,5 milliárd forintot, mert a projekt „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt”. Pontosabban:

1,6 milliárd forintból egyetlen munkanélküli cigány ember sem jutott munkához.

Az illetékes magyar hatóságoknak kevés volt egy év, hogy a népáruló cigány tolvajok után kutatva a legkisebb nyomra bukkanjanak. Nincs napirenden a pénz fölött teljhatalommal és aláírási joggal rendelkező fő-zigeuNER előállítása.

Az állam az ORÖ testületén akarja behajtani a tetemes összeget. Ezért a Balog-tárca megállapodott a testülettel, hogy 12 hónap alatt visszafizetik az eltűnt több mint másfél milliárdot. A minap nyilvánosságra került dokumentumból az derül ki, hogy ez év júniusától 11 hónapon keresztül havi 5, azaz ötmillióval kell azt törleszteni, majd a 12. hónapban egyszerre be fog fizetni az ORÖ 1,5 milliárdot!

Kérdeznénk: Honnan lesz Balog miniszter úr szerint egy év múlva másfél milliárdja az ORÖ-nek, mely állami támogatásból működik, és az egész éves költségvetése 430 millió Ft?

Igaz-e, hogy a „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt” európai uniós projektből további 500 milliót szándékoznak Farkasékhoz tolni?

S végül: hol a határa a korrupcinizmusnak???

A szerző a Magyarországi Roma Parlament elnöke

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.