galéria megtekintése

Hogy lendíthető fel gazdaságunk?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 08. számában
jelent meg.

Lukács András
– Minden készen áll a sikeres vállalkozáshoz, fiúk! Mindannyiunk beletette a részét: Roli az anyagi tőkét, Ricsi a szellemi tőkét, én pedig a megvesztegethetőkét! MARABU RAJZA
MARABU RAJZA

Közgazdászok és a vállalkozók szerint a magyar vállalkozások legnagyobb problémája a tőkehiány. Tehát a gazdaság fellendítésének alapvető feltétele a vállalkozások ellátása minél több tőkével.

De miből áll össze egy korszerű vállalkozás tőkéje? E téren az elmúlt évtizedekben drámai változások történtek. Így például 1975-ben az Amerikai Egyesült Államok gazdaságát leginkább meghatározó 500 cég piaci értékének 83 százalékát tették ki a tárgyi javak, és 17 százalékát az immateriális javak. Ez az arány teljesen megfordult a 2000-es évekre: 2009-ben már a meghatározó jelentőségű amerikai vállalatok tőkéjének 81 (!) százalékát az immateriális tőke tette ki. Napjainkban már világszerte általánossá vált, hogy egy korszerű vállalkozás tőkéjének túlnyomó részét nem a tárgyi javak (pénzeszközök, gépek, berendezések, épületek stb.), hanem az immateriális javak (a képzett, magas munkakultúrával rendelkező, egészséges munkaerő, egyéb szellemi értékek, innovációs képesség, alkalmazott szervezési módszerek, vállalati kultúra és arculat stb.) alkotják.

 

Ugyanez jellemzi az országokat is. Ma egy ország tőkéjének nagyobb részét az immateriális tőke teszi ki, ésminél inkább fejlődni akar, annál inkább növelnie kell ezt. A Világbank által készített, nemzetközileg nagy visszhangot kiváltó (Magyarországon azonban sajnos egyáltalán nem ismert) tanulmány szerint 2000-ben a legfejlettebb államok tőkéjének már több mint 80 százalékát tette ki az immateriális tőke, és a közepesen fejlett országokban is megközelítette a 70 százalékot. Az országok esetében az immateriális tőkét elsősorban a munkaerő képzettsége és munkavégző képessége (testi és lelki egészsége), a jogbiztonság, az elszámoltathatóság, a politikai stabilitás, az erőszakmentesség, a hatékony kormányzati működés, a szabályozás és ellenőrzés minősége, valamint a korrupciómentesség alkotja.

Mindebből következően a vállalkozások tőkeellátottságának növelése érdekében elsősorban a következőkre van szükség: Világszínvonalúvá kell fejleszteni az oktatási rendszerünket a bölcsődétől az egyetemig és a felnőttoktatásig. Számos ország példája bizonyítja, hogy ez nem lehetetlen. Például Dél-Korea vagy Tajvan akkor tette eztmeg, amikor a gazdasági fejlettség jóval alacsonyabb szintjén állt, mint ahol jelenleg Magyarország. Az utóbbi időben pedig Lengyelország a jó példa arra, hogy rövid idő alatt jelentős javulást lehet elérni e téren.

Elengedhetetlen, hogy számottevően javítsuk a lakosság egészségi állapotát, hiszen egészséges gazdaságot csak egészséges munkaerő tud létrehozni. A magyar lakosság egészségi állapota viszont Európában a legroszszabbak közé tartozik. Ezért jelentősen fejleszteni kell a gyógyító egészségügyi ellátást – ez azonban messze nem elegendő, ugyanis az emberek egészségét mintegy 45 százalékban az életmód, 40 százalékban a környezet határozza meg, és mindössze 15 százalékban a gyógyító egészségügyi ellátás (az egyszerűség kedvéért a genetikai tényezőket itt figyelmen kívül hagytuk). Ezért kiemelt figyelmet érdemelnek a betegségmegelőző tevékenységek, a helyes életmód elsajátíttatása, illetve a környezet állapotának javítása.

Nélkülözhetetlen feltétel a jogbiztonság megteremtése is – kiszámítható és átlátható jogalkotással, a demokrácia, a társadalmi részvétel kiszélesítésével, és általában a jó kormányzati működéssel, illetve az ehhez szükséges intézményi rendszer kialakításával.

Nem tűrhető a korrupció semmilyen formája sem (különösen elfogadhatatlanok az olyan, hatalmas társadalmi károkat okozó korrupciós jelenségek, amelyek révén például a pártoknak a választási kampányra ténylegesen elköltött pénzei a többszörösét teszik ki a hivatalosan kimutatott összegeknek). A legjobb nemzetközi gyakorlat, és a témával régóta szakszerűen foglalkozó civil szervezetek és intézmények javaslatainak felhasználásával haladéktalanul részletes korrupcióellenes intézkedési tervet kidolgozni és végrehajtani.

A politikai stabilitás egyik alapfeltétele a méltányos jövedelemelosztás, illetve az arányos közteherviselés. Ennek feltétele a megfelelően igazságos adó- és támogatási rendszer. Idetartozik az adócsalások elleni határozott fellépés, különös tekintettel a nagy adózók által elkövetett visszaélésekre. Minderre szintén számos, részletesen kidolgozott javaslat áll rendelkezésre, „csak” meg kellene valósítani ezeket. Az elmúlt években pénzügyi és egyéb szempontból is végletesen legyengített állami szervek, hatóságok megerősítése elodázhatatlan. Ezek közé tartoznak például a környezetés természetvédelmi, vízügyi és népegészségügyi szervek, de idesorolható az adóhivatal is, amelyre – különösen Horváth András volt NAV-dolgozó nyilvánosság elé lépése óta – ma már sokan úgy tekintenek, mint a szakszerűtlenség és tisztességtelenség szimbólumára.

A fentiekből látható: a hazai vállalkozások tőkeellátottságának jelentős növelése elsősorban politikai akarat kérdése.

A szerző a Levegő Munkacsoport elnöke

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.