galéria megtekintése

Hitted volna?

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 17. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Hitted volna? A szokványkérdés ma különös diadalutat jár be. Pletykálkodó asszonyok, pikáns részleteket adó-vevő urak kezdték hajdan így mondandójukat, hogy felcsigázzák az érdeklődést a legtöbbször ismerőseik privát szféráit érintő félinformáció, esetleg megalapozott hír iránt. Félrelépett, válik, kinevezték, leváltották, lottón nyert, vagy pókeren vesztett – csatárláncba fejlődve terjedt a bizalmas információ a refrénnel: hitted volna?

Néhány éve viszont, egyre fokozódó iramban rendezkedik be a költői kérdés a közéleti tartományban, ám hitetlenkedésnek vele kapcsolatban legalább annyira nincs itt helye, mint egykor a házastársi hálószobákban. Annyi mindennel írják le, foglalják össze, jellemzik terjedelmes tanulmányokban ezt a kurzust, pedig lényege két szóba tömöríthető: minden megtörténhet. Még a megszokás, a rutin és a hatásvadászat okán el-elhangzik az obligát kérdés, hogy „hitted volna?”, de már a beszélő maga is meg van győződve róla, hogy közönsége bólogatni fog.

Nincs rácsodálkozás, hogy „na, ne!” A társadalom rezignáltan fogadja be a vadabbnál vadabb történeteket – naponta találkozik ilyenekkel újságban, tévében, rádióban, portálokon. Tehát miközben a „hitted volna?” birodalma nőttön-nő, helyi értéke folyamatosan csökken, hiszen nem kell meggyőzni, magyarázni: hisszük. Pórusainkba ivódott a másutt skandalumnak tartott tett, eljárás, intézkedés, határozat, ami máskor dilettánsnak, tájékozatlannak, bunkónak tűnt, az ma bátorságnak álcázott, bevett gyakorlat – napról napra többen igyekeznek elsajátítani, utánozni.

 

Mindennapos, hogy egyesek képesek hülyének tettetni magukat, képmutatóvá válni vagy elfelejteni, mit mondtak tegnap, csak azért, hogy egy szintre kerüljenek hódolóikkal, hallhassák tapsukat – az sem baj, ha grimaszol rájuk a világ. A „hitted volna?” így tesz sajátos hajtűkanyart, fordul vissza a privát életbe, ismét leérve kisközösségekig, személyes kapcsolatokig. A normák koronként való lassú változását idehaza mintha már nem a társadalmi-technikai fejlődés tudományosan körülírható keretei szabnák meg, hanem a fröccsöntött minta, melyet, ha ellökünk magunktól, alulmaradunk, nem követendő példa, hanem köznevetség tárgyai leszünk.

A társadalmi zülléssel persze kínos szembesülni, holott a torzuló értékrend lenyomatai rendre visszaköszönnek nemzetközi és hazai felmérésekben egyaránt, s a romló mutatók azért többről szólnak, mint kizárólag a lecsúszásról, az elszegényedésről. Például arról is, hogy a „hitted volna?” karrierje lassacskán véget ér: ma már nincs sok értelme egy sztorit ezzel kezdeni. De akár hiszik, akár nem, jobb volna ismét használatba venni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.