galéria megtekintése

Hitelkiváltó szívató

0 komment


F. Szabó Emese

A hétfő délutáni szerkesztőségi értekezletről lemaradtam, mert postára kellett mennem átvenni a bankom által kiállított törlési engedélyt. Ezzel, november 23-án most már tényleg majdnem lezárult a hitelkiváltási ügyintézés. Június 28-án indult, vagyis ennek fényében mégis jobban illene az egész történetre az ügyintézés helyett a töketlenkedés kifejezés.

Már épp melegedni kezdett a Balaton, amikor némi számolgatás után elhatároztam: kiváltom életbiztosítással kombinált svájcifrank-hitelemet egy jó kis forinthitelre. Meggyőző volt, hogy mindent összevetve több mint 15 ezer forinttal kisebb havi törlesztő jött ki a matekolás végén. Arról azonban mind a hitelkiváltás nagyszerűségét hirdető jegybank, mind a megtakarítható forintokat aranykeretbe foglaló összehasonlító oldalak mélyen hallgattak, hogy ez hány feleslegesen eltöltött órát, megtett kilométert és halott agysejtet követel.

A problémát főleg az okozta, hogy a két bank által használt dokumentáció egészen más világban működik, amely két világ nehezen illeszthető össze. Így számos ügyben hetekig tartott a nyűglődés: az egyik pénzintézet által kiállított papír, amelyen természetesen egy betűt sem lehet módosítani, nem felelt meg a másik által befogadható papír követelményeinek. A megoldást egyik fél sem szorgalmazta. Hetek mentek el azzal, hogy az egyik bank egy pótlólagos utalásról – amelyet ő maga végzett el – külön igazolást kért, amely igazolást viszont a másik pénzintézet nem akart kiadni. Mert ők ilyet nem szoktak, és nem is értik, mire kell.

 

Slusszpoénként az új bank megkövetelte, hogy a földhivatalhoz érkezzen meg a hitel folyósítása előtt az ő jelzálogjogának bejegyzési kérelme, mert csak ez után lehet lenullázni a régi hitelt. A földhivatali bejegyezés azonban csak akkor érvényes, ha a régi bank engedi töröltetni jelzálogjogát. Amelyet azonban csak a hitel lezárásával tesz meg, amely aktus azonban jócskán a földhivatali fellebbezési idő után történt meg. Most itt állok a földhivatali ügyek elintézése nélkül. Öt hónap alatt sem sikerült két bank között, illetve helyett végigvinni a hitelkiváltást.

A jegybank szerint a hitelkiváltás azért kudarc, mert eleve csak az ügyfelek 70 százaléka értesült róla, közülük pedig a bankok csak a jókat akarták átvenni. S az emberek amúgy se hitték el, hogy összejön. A szóba jöhető csapat 40 százaléka szerint az egész sztori bonyolult, ezért valahol félúton elvérzett az ügyük.

Simán lehet, hogy az emberek tényleg vakok és bambák, nem képesek saját érdekeiket képviselni és elvinni rossz konstrukciójú hiteleiket máshová. De az a pénzügyi szektorra nézve szegénységi bizonyítvány, hogy azok is alig értek célt, akik elvileg a bankok álomügyfelei.

A hitelkiváltásnál huszadrangú szempont maradt, hogy a bankok kötelesek legyenek az ügyfelekkel együttműködni. Helyette maradt a szokásos káeurópai szívatás. Körkörösen: politikai beintésre mindenki mindenkivel – a legkisebb öröm nélkül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.