galéria megtekintése

Hit és hitel

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 16. számában
jelent meg.


Kőműves Anita, Washington
Népszabadság

Egy januári vasárnap délelőtt egy templom konyhájában találtam magam fakanállal a kezemben. Zelleres paradicsomlevest kavargattam, amely egy hatalmas, ipari lábosban főtt. Mellettem ketten sonkás-sajtos szendvicseket készítettek, a másik pulton pedig salátához daraboltak zöldséget néhányan. A Washington melletti kisváros, College Park egyik templomában voltam, ahol körülbelül tíz önkéntes minden vasárnap ebédet főz a hajléktalanoknak.

Az alapanyagokat a templomi adományokból vásárolják, és minden olyan gondossággal készül, mintha saját családjuknak főznék. A desszert sem maradhat el, de sütemény készítésére sem hely, sem idő nincs már. Valaki autóba ül, és elrohan, majd két gyönyörű tortával tér vissza egy közeli hipermarketből. Persze, ha okosan tervezett volna a csapat, akkor már szombaton bevásárolt volna – nemcsak a zöldség, hanem a torta is eláll a hűtőben egy napig.

De erre nincs szükség, mert minden bolt nyitva van, hiszen Amerikában a vallásosság és a vásárlás békésen megfér egymás mellett vasárnap is. Az Egyesült Államok lakosságának nagy része hívő, és ez pártállástól függetlenül fontos része az életnek. Egyes déli államokban a vasárnapi istentisztelet után rendőrök irányítják a forgalmat, mert olyan sokan vannak az utakon. Sokan nemcsak vasárnap, hanem hét közben is elmennek templomba. Nemcsak ebben nyilvánul meg a hitük, hanem abban is, hogy igyekeznek tenni közösségükért. A fent említett St. Andrews-templomba több önkéntes érkezett vasárnap reggel főzni, mint ahányan beférnek a konyhába.

 

Amerika a túlfogyasztás hazája is. A fizetésekhez képest hihetetlenül olcsó a ruha, a cipő, az apró fogyasztási cikkek és a gyorséttermi ételek. Sokan emiatt hajlamosak túlköltekezni, túl sokat enni, aminek hatalmas hitelkártya-adósságok és járványszerű elhízás a következménye. A hit és a fogyasztói kultúra láthatóan nem zárja ki egymást. Az amerikai sajtóban olvasható felmérések szerint csak a mormon vallásúak egy része nem ért egyet azzal, hogy nyitva vannak a boltok vasárnap. A többiek szerint ezzel nincs semmi gond, a vasárnapi istentisztelet után bőven belefér egy hamburger vagy egy kitérő a plázába. A szupermarketekben tapasztalatom szerint vasárnap van a legnagyobb tömeg, ami nem csoda, hiszen a túlhajszolt hétköznapok után ilyenkor van idő bevásárolni.

A hit és a bevásárlás között az amerikaiak számára egyetlen igazán fontos kapocs van: nem szeretnék, hogy bármelyikbe is beleszóljon az állam. Az első telepesek nem utolsósorban a vallásszabadságot keresve keltek át az óceánon, és az amerikaiak azóta is nagy becsben tartják a jogukat arra, hogy úgy gyakorolják vallásukat, ahogyan akarják. Hasonlóan nagy becsben tartják a vállalkozás szabadságát is. Ha egy üzlet tulajdonosa szerint megéri vasárnap kinyitni, akkor ezt nem szabad megtiltani neki. Mert az amerikaiak egy dolgot biztosan nagyon nehezen viselnek: ha az állam megpróbál beleszólni abba, hogyan éljék az életüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.