galéria megtekintése

Hiper

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 14. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Újév táján meghalt a Vár egyik ismert hajléktalanja. Segített ezt-azt a házak körül, akinek csak tudott, és amikor érezte a nagy bajt, azt kérte, a máltaiakat hívják ki hozzá. Sejtette, az állami mentő úgysem menne. Később akadt, aki érthetőnek tartotta ezt, mondván, adót nem fizet, csak igénybe veszi a közszolgáltatásokat. Mégis, mire számított?

Nem fizet adót? – ízlelgetem a mondatot. Ha nem a kukában találja, akkor a hajléktalan is a közértben veszi az ételt és az italt, az alsó polcról ugyan, a legeslegrosszabb minőséget, de azon ugyanannyi az áfa, mint a jón. Huszonhét százalék. Meg a jövedéki adó, meg a chipsadó, meg az ördög tudja mi. Hogyhogy nem fizet adót?

A szociálpolitikusok jó ideje mondják, de láthatóan még mindig kevesen értik, vagy sokan talán nem is akarják érteni: az igazán szegényeknek a legdrágább a megélhetés. Ők azok, akik nemcsak hogy nem igényelhetnek vissza adót, meg nem nyertek az szja-kulcs csökkentésén, de még úgy sem dönthetnek, hogy amikor az olcsó vagy akciós, akkor jó alaposan bevásárolnak valamiből. (És persze nem főzetnek pálinkát sem adókedvezménnyel.) Ők örülnek, ha egy napra előre tudnak tervezni. Ha ma tészta van, és holnapra még maradt krumpli.

 

Bár Budapest szívéből ez nem nagyon látszik, de minden másként van, mint azt a nem nélkülözők hiszik. Azok, akiknél egy negyvenes izzó ég, és nem megy más árammal, csak az ősrégi Szaratov meg a doboztévé, pláne akiknél már rég kikapcsolták a villanyt, nos, ott nem igazán tétel a rezsicsökkentés. Viszont nagyon nem mindegy, mennyi a tej, a liszt, a cukor és az olaj, mennyiért adják a kenyeret, a parizert és azt a sajtnak nevezett valamit, ami leginkább a kenőszappanra emlékeztet, de ha ráreszelik a tésztára, az már fejedelmi ebédnek számít.

Mindezen rajta van a huszonhét százalék áfa, ha tetszik, ha nem, ki kell fizetni. De éppen ezért az sem mindegy, hogy mennyi az ár, mennyire jön rá ez az Európa-rekorder közteher. Annyira-e, amennyit a „multi” vevőcsalogatónak, saját márkás termékként vagy úgymond akciósan megszab, remélve, hogy aki ezért bemegy, majd elcsábul, és teletömi a kosarát, vagy annyira, amennyit a falusi kisbolt vezetője ír rá. Aki tudja, hogy biciklivel vagy gyalog csak az ő üzlete érhető el, és pláne, ha még néha alkalmi hitelt is ad, annyit kérhet a májkrémért, mintha a Rotschildnál vinne csemegepultot.

Püspökladány, Hajdúböszörmény, Törökszentmiklós. Három most bezáró Tesco hipermarket. Ezek is olyan helyek, ahová azok, akik olyan szerencsések, hogy akár két-három napra is előre látnak, eljárhattak a saját rezsijüket csökkenteni. Busszal vagy egy rozzant Lada benzinét összeadva, de ott bevásárolhatták olcsón, ami kell. Ha szerencséjük van, egy másik cég majd betömi a keletkezett rést, és talán nem is árul sokkal drágábban. A kockatévéből zuhogó multiellenes szöveget meg már úgyis megszokták. Az igazán nem oszt, nem szoroz.

Egyáltalán: nem szoroz semmi, csak oszt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.