galéria megtekintése

Hillary visszaköltözne a Fehér Házba

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 20. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Hatvankilenc évesen lépne hivatalba Hillary Rodham Clinton, amennyiben megválasztják az Egyesült Államok elnökévé. Ezen szörnyülködik megannyi amerikai politikus – főleg férfiak és néhány publicista. Clintonnak hatalmas politikai tapasztalatai vannak. Ismeri az elnöki hivatal működését belülről, hiszen Bill Clinton társaként nyolc évig lakott a Fehér Házban, s nemcsak a rezidencia dekorációjával foglalkozott, hanem komoly politikai programokkal is.

De volt ő New York állam szenátora, külügyminiszter, fontos döntések részese. Alkalmas. Nem ő lenne persze az első elnök, aki ebben az életkorban lép hivatalba. Ronald Reagan például hetvenévesen kezdte. McCain szenátor 72 évesen indult az elnökségért Barack Obama ellen. Hillary Clinton tehát nem nevezhető „túl öregnek” az amerikai politika gyakorlatában. A politikusnő korát csupán azért firtatják annyira, mert nő. Egy nőtől azt várja el a mai világ, hogy ne látszódjék öregnek.

Harcolnia kellene a ráncok ellen. Letagadnia a korát, plasztikai műtéteket végrehajtani, fiatalnak feltűnni és semmiképpen nem szabad túl okosnak és tapasztaltnak látszania a világban, ahol szinte nincs is különbség a bulvárceleb és a politikus között. Azért is támadják, mert Clinton kifejezetten a női érdeket hangoztatva indul a jelöltségért. Veszélyes azokra a fiatal konzervatívokra, akiknek nincs a választók női többsége számára értékes üzenetük. Ilyenkor állnak elő az ellenfelek állítólagos fiatalos dinamizmusukkal.

 

A minap olvastam Robert Kiraly magyar eredetű amerikai programozó mérnökről (ötvenéves), aki képtelen újra elhelyezkedni a Szilícium-völgyben a szakmájában. Hiába van óriási tapasztalata, diplomája a Berkeleyről. A divatos startupok nem fogadják be. Túl öreg – állítják. Mit kezdjen egy 29 éves cégalapító az apjával egyidős alkalmazottal? A jelenséget ageizmusnak nevezik, azaz az életkor alapján való hátrányos és igazságtalan megkülönböztetésnek. Ahogy érhet diszkrimináció valakit neme, szexuális orientációja, bőrszíne alapján, ugyanúgy elutasíthatják csupán azért, mert túllépett egy korhatáron.

Állást kereső ötvenesek nálunk is köteteket mesélhetnek erről. A munkahelyek nem akarják a sokat tapasztalt szakembert. Először is, mert drágának tartják, de még inkább, mert nem fogadja el feltétlenül az ő sémáikat. És kell persze a hely az újaknak. Hány tapasztalt, erőteljes tanár, orvos, szakember veszíti el a helyét? Miközben a tekintélyes külföldi tévék műsoraiban a kommentátorok, de a hírolvasók a belőlük sugárzó tapasztalatuk miatt is hitelesek. A fiatalság kultusza bizarr az elöregedő társadalmakban.

A tudás és az általános kultúra értékvesztésével jár ez. A politika szívesen fellép a „gerontokrácia” ellen, eltávolítva a kilövésre érettnek nyilvánítottakat. Aztán ők is öregednek... Az öregeknek nyilvánítottak eközben egyre kevésbé hajlandóak tűrni a rájuk kimért sorsot. Hillary például elnökké jelölteti magát. Egy másik 65 éves német hölgy még a biológiának is hadat üzent és négyes ikreket készül szülni. Bizarrnak minősíthető vállalkozás?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.