galéria megtekintése

Higgadt, és folytatja

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 09. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Azt mondják, II. Erzsébet neve nem lesz korszakjelző, mint felséges ükanyjáé, akit éppen most taszít le a statisztikák képzeletbeli trónjáról. Viktória, aki 23 226 napot, 16 órát és 23 percet uralkodott, nevét adta a brit XIX. század kétharmadának. Bár az utókor szelektív memóriája a „Victorian” jelző alá ma már elsősorban egy böszmeségre hajlamos építészeti stílust és olyan túlkapásokat sorol, mint a kihívó zongoralábak szende becsomagolása, a viktoriánus korszak a szigetország tagadhatatlan virágkora volt. Ez volt a világhódító, a megállíthatatlan technikai fejlődésből profitáló Anglia ideje; a kor, amely ott megkérdőjelezhetetlenné csiszolta a parlamenti demokrácia játékszabályait, és amelyben több évtizedes politikai küzdelem alapozta meg a munkásság és a nők jogegyenlőségét.

Az „Elizabethan” korszak ehhez a diadalmenethez képest rozoga hullámvasút. A háborúban győztes, gazdaságilag mégis tönkrement, befolyási övezetét elvesztő Anglia Erzsébet uralkodása alatt látott mindent és annak az ellenkezőjét is. Az állami tulajdon kiterjesztését, majd a privatizációt Margaret Thatcher kormányzása alatt, a Tony Blair-féle liberális újbaloldali kísérletet, majd az újkonzervatívok Európa-ügyi tanácstalankodását.

Látta, hogy szertefoszlik a gyarmatbirodalom, és megérte, hogy kis híján még Skócia is otthagyja a „Nagy”-nak tudott Britanniát. Megismerte a munkanélküliséget, a rossz egészségügyi ellátást. A „néplélek” mint olyan a viktoriánus korral párhuzamos európai kultúrák találmánya. Ám ha van ilyen, akkor az angol néplélek egy különlegesen egészséges valami. Évszázadok óta olyan tulajdonságokat azonosít vele a világ, mint a hazaszeretet, nyitottság, fair play, higgadtság… És az, hogy ez a nemzetkarakterológiai közhely még a mára, a XXI. századra is szinte sérülés nélkül átmentődött, igen jelentős részben az immár rekorder, mert 23 227. napja uralkodó II. Erzsébetnek köszönhető.

 

Viktória pántlika volt a gőzerővel változó brit birodalmon, éteri magasságban lebegő különlegesség a temérdek gyerekével és a korán elhunyt férje iránti sírig tartó szerelmével.Erzsébet viszont korona: uralkodó, aki családja celebesedése közepette is rendíthetetlenül sugározza a mindenek fölött állóság képét. Sokkal több, mint kalapos-ridikülös bábfigura – hat évtized alatt eggyé vált országával. Képessé vált arra, hogy kikezdhetetlen biztonságérzetet adjon azoknak is, akik egyébként vállukat sem rándítják a monarchia jövőjét firtató kérdésekre.

Erzsébet kamasz lány volt, amikor a német megszállásra készülő szigetországban legyártották a később szerencsére feleslegesnek bizonyult Keep calm and carry on plakátokat. Nem tudom, besorozott sofőrként látott-e ilyet, de mintha 63 éve ennek az utasításnak a jegyében végezné a munkáját: higgadt marad, és 90 évesen is folytatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.