galéria megtekintése

Hibernet

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 05. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Átok ül az energiafelújítási támogatáson. Nem mondom, sose ment simán, de most a hazudozással elkent pancserség új oldalai villantak fel. Tavaly novemberben Németh Lászlóné akkori szakminiszter – jelenleg Simicska-ügyi népbiztos –, oldalán a hallgatólagos Fidesz-támogatással Cipruson megújulóenergiás offshore céget üzemeltető megújulóenergiás államtitkárral, ez év februártól több százmilliárdos panelfelújítási programot ígért. A nagy ívű terveket szétkürtölni hivatott sajtó arra már kevéssé volt érzékeny, hogy se februárban, se azóta nem indult lófütty se.

Az ismételt kétharmados győzelem után az új államtitkár, Szabó Zsolt eddigi fideszes képviselő-polgármester, ha panelszázmilliárdokat nem is, de azért néhány milliárdot bedobott felújításra. A lelkes tájékoztatók, közlemények adatai, az érintett lakások száma, a nagylelkű feltételek és az ehhez képest minimális forrás alapján egy kisiskolás is könnyű kézzel kiszámolhatta, hogy a vége csakis összeomlás és kínos magyarázkodás lehet, mégis időtlen idők – akár Kóka – óta ez a műsor.

Az első felvonás most is igen unortodoxra sikerült. A nyitás közeledtével sebtiben térségenként eltérő időpontokat szabtak, de hogy senki ne tartsa őket emiatt félősnek, a pár tízezer igénylőre szabott hűtőtámogatást a nagycsaládosok és a nyugdíjasok után kiterjesztették az egész országra. Aztán a pályázatokat feldolgozó internetes rendszer a bejelentkezők első halovány fuvallatára úgy omlott össze, hogy még Goodfriend és liberális kopói is elcsodálkozhattak, hacsak nem az ő kezük van ebben is.

 

Az első zavaros közleményekből megtudhattuk, hogy fejlesztőiket –akik náluk a gondokat jelzik és nem megoldják – meglepte a nyitáskor beözönlő bitáradat. Ó, Szent Izidor, hát hány tucat informatikai megoldás védi ki az ilyesmit, gondoljunk csak a szavazásokra. Megtudhattuk továbbá, hogy a minőségellenőrzéssel és innovációval foglalkozó állami lebonyolító úgy véli, a maga részéről a lehető legnagyobb gondossággal és elővigyázatossággal járt el. El se tudjuk képzelni, minő gondosságot és elővigyázatosságot igényelt volna egy olyan rendszer, amely még működik is.

Majd mindezt felülírta a szaktárca közleménye, miszerint „senki nem esik el a pályázati lehetőségtől”, mintha bármely USA-alsógatyás kígyóvállú provokátor ennek ellenkezőjét állította volna. A fiaskót elintézik azzal, hogy a rendszer „nem üzemel”, de egyeztetnek a „megkezdésről”, nem lelvén a szótárban a felfüggesztés, szüneteltetés és újraindítás szavakat. Ígérik, szükség esetén meghosszabbítják a határidőt, mintha éppenséggel a rövid határidővel lett volna gond, és nem azzal, hogy senki nem tudott pályázni. Kádár-kori technika és agitprop.

Izgatottan várjuk a folytatást. Az mindenképpen kedvező fejleményként értékelhető, hogy a felesleges kattintásaink után még nem kell adót fizetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.