galéria megtekintése

Hetven év

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 04. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Magyarországon hetven éve ért véget az utolsó háború. Európa központi részén 1945. május 9. óta béke van. Nem biztos, hogy kellőképpen tudjuk ezt becsülni – pedig nagyon közel volt hozzánk a délszláv háború, és a televízió meg az internet ma is mindennap közel hozza a Szíriában vagy az Iszlám Állam területén dúló, közvetlen népirtással vegyített harcokat. Lehet sok kritikus gondolatunk az egyesült Európáról, ám a legfőbb rosszat, a történelemben korábban egy-két emberöltőként megtapasztalt nagy európai háborút távol tartotta tőlünk.

Talán az is szerepet játszott ebben, hogy a múlt század két nagy kontinentális méretű fegyveres összecsapása világégéssé eszkalálódott. Hogy olyan tömegpusztító fegyverek jöttek létre, amelyek nemcsak a vesztes oldalt, hanem a teljes földi életet képesek elpusztítani. Hogy a második világháborúban a győztes oldalon harcoló, a győzelemért iszonyatos emberáldozatot hozó kommunista diktatúra puszta léte, egy egyenlőbb társadalom lehetőségének hosszú ideig fennálló ígérete szelídítette a tőke uralmát, mérsékelte a kizsákmányolást – a nyugati világban. A történelem leginkább élhető társadalmait hozta létre a kereszténydemokrácia és a szociáldemokrácia váltógazdasága.

Nekünk, magyaroknak is békét, vitatható, de mégiscsak lezajlott modernizációt, az alsó osztályoknak sohasem tapasztalt felemelkedést, szerény jólétet hozott az eltelt hét évtized. Ahogyan a világ tanult a második világháborúból – míg fontos dolgokat el nem felejtett –, úgy Magyarország is tanult a Horthy-korszak, majd a Rákosi-diktatúra és az 1956-os felkelés tanulságaiból. Ma már ezek a tanulságok is kezdenek a feledés homályába merülni. Hadd utaljak a 70. évforduló kapcsán készült, e lapszámban megjelenő riportunkra: az első magyar településként felszabadult Battonya körül 1944. szeptember 23-án csupa nagybirtok volt.

 

Belül zsellérek, nincstelen, végtelenül kizsákmányolt agrárproletárok. 2015. április 4-én Battonya körül csupa nagybirtok van. Belül régi május elsejéken nosztalgiázó rokkantnyugdíjasok, akik nem Audi 8-asba szálltak át a parlamenti demokrácia és piacgazdaság beköszöntével az 1200-as Ladából, hanem vissza kellett kapaszkodniuk a lovas kocsira. Magyarországon is, a világban is megrendült, de még kitart a második világégés után kialakult egyensúly. Ám a jelek nem jók. A túlnépesedés és a javak egyenlőtlen elosztása a történelemben rendszerint háborúhoz vezetett. Ma a természet végzetes károsítása is hatványozza ezek kártételét.

A kultúrából is kikopik lassan, milyen szörnyű a háború – ha velünk történik. A fiataloknak „nincs meg” a Szállnak a darvak, a Meztelenek és holtak – talán már A 22-es csapdája sincs. Egyedül a holokauszt emlékének fenntartására irányul komolyabb figyelem – ám több figyelmeztetésre lenne szükség: háború nélkül nem lett volna holokauszt, és nincs háború népirtás nélkül. Hetven békés esztendő van mögöttünk. Amikor az unokáimra nézek, gyakran gondolok arra: előttük van-e vajon hetven békés esztendő?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.