galéria megtekintése

Hétköznapi antifasizmus

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 25. számában
jelent meg.

Del Medico Imre

A holokauszt egyetemi oktatása kapcsán kitört vita eszembe juttatott egy mondatot, melyet a negyvenes évek elején hallottam egy úriembertől: „Már alig várom, hogy úriember megint antiszemita lehessen.” Ez a mondat kiválóan jellemzi a magyarországi antiszemitizmus egyik – bocsánat a szóért – liberális formáját, ami nélkül nem lehet megítélni a Horthy-korszak számos közéleti szereplőjének a magatartását.

Sok embert ismertem, aki sosem tagadta (meg) az antiszemitizmusát, de a negyvenes években, 1944-ben segített zsidóknak, olykor saját életét is kockáztatva. Bajcsy-Zsilinszky példáját mindenki ismeri. De nem voltak kevesen azok az antiszemita előítéletektől nem mentes úriemberek, polgárok, parasztok, akik tudtak hallgatni, amikor a hatalom feljelentést várt tőlük.

A nagyanyámat ellátó cseléd a nyilasuralom alatt a piacról hazafelé tartva megelőzött egy nyilasok terelte nőcsoportot, az egyik nőbe belekarolt és kiemelte. Az emberi tisztesség sok hétköznapi esetben felülkerekedett az előítéleteken, legyőzte a félelmet és a jóra való restséget.

 

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.