galéria megtekintése

Hát ez a magyar

2 komment


Kácsor Zsolt

Kicsiny falusi kertünkből robogunk vissza Budapestre az M3-as autópályán, nyomom a gázt, s szinte hallom, ahogy a Berlingo kortyol, túl sokat iszik, ami nem csoda, hiszen francia, akárcsak Zaz, aki útközben a Berlingo hangszóróiból ordít kifelé, rekedtes hangon üvölti, hogy őt nem érdekli a pénz, csak a boldogság. Hát ez hülye, mondja mellettem Jeva Ivanovna, szerintem is, vágom rá én, mire hátul fölharsan egy vékonyka hang:

– Apa lettem!!!

A bejelentés örömteli, bár meglepő, tekintve, hogy aki a vékonyka hangot kiadta, még csak hároméves, és leány. Rezzenéstelen arccal nyomom tovább a gázt, de közben azon jár az eszem, hogy min járhat a hároméves leány esze. Vajon? Ez az egyik kedvenc szava amúgy, de a minap rájöttem, hogy ő azt hiszi, a vajon azt jelenti: talán. De nem biztos. Ha rákérdezek, hogy a talán vajon mit is jelent, azt hiszi, viccelek, és röhög. Mostanában amúgy is azt a korszakát éli, amikor a legegyszerűbb kérdésfeltevést is sértésként éli meg. A minap egy nénike megkérdezte tőle a villamoson, hogy meg tudja-e mondani a nevét, mire a hároméves döbbent képpel kérdezett vissza:

 

– Gúnyolódsz, ebadta?

Ezt egy meséből tanulta, a nénike persze nem ismerhette, csak pislogott szegény, s elfordult, én meg égtem, mint a rongy, de a picur csak röhögött.

Szóval nyomom a gázt az autópályán Budapest felé, a benzinórát nézem, s egyszerre csak megpillantok egy szirénázó autókonvojt a másik sávban, egy autó, két autó, három autó, négy, öt, hat, uramisten, vagy tizenöt szirénázó ­autó, s száguld mind Budapest irányából kelet felé. Vannak köztük rendőrségi autók, s fekete mikrobuszok is, éppen olyanok, amilyeneket Orbán Viktor és Szijjártó Péter használ.

– No nézd csak, menekül a kormány – néz rám reménykedve Jeva Ivanovna, mire visszanézek:

– De ki elől?

Azért ez nem olyan mindegy. Ezt azért fontos lenne tisztázni, még mielőtt Pestre érünk, mert ha nem azok jönnek, akikre számítunk, akkor fordulhatunk vissza, s tankolhatunk megint. De ezt nem is nekünk kéne tisztázni amúgy, hanem az üldözőknek, feltéve ha vannak, s van pénzük benzinre. Gyorsan csatornát váltok, hátha bemondják a hírekben, hogy menekül a kormány, de nem mondják be, úgyhogy visszaváltok, s hallom, hogy a Zaz nevű francia énekesnőt még mindig nem érdekli a pénz, csak a boldogság. Ó, hát persze, miért is érdekelné, hiszen ünnep van, ma van a forradalom évfordulója, a pénz ma nem olyan fontos, csak a boldogság, lám csak, a franciák tényleg hülyék. Ezt éppen a francia rokonoktól tudom, akik még időben elárulták nekem, hogy ne legyenek illúzióim, a franciák csak olyankor csinálnak forradalmat, ha felmegy a sajt ára és azzal együtt drágul a vörösbor, s ennek igazolására egy bizonyos Kondratiev urat emlegettek.

– Ismered te Nikolai Kondratievet? – kérdezték.

– A péket? – kérdeztem vissza, mire nevettek, azt hitték, viccelek, de nem vicceltem, mert Boulevard Romain­ Rolland végén, nem messze az Auchantól, tényleg ismertem egy orosz péket, akinek hasonló neve volt, a rokonok azonban legyintettek, hát ez a magyar hülye. Ez volt a szemükbe írva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.