galéria megtekintése

Hergelnek

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 19. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Mindenki tudja, hogy az avarok, gepidák romlását az okozta, hogy a vesztes csatákkal elbukták a humorérzéküket is. Anélkül pedig egyetlen nép sem tud megújulni. Ha a magyarok is csak siránkoztak volna az augsburgi csatavesztés után, akkor ma nem lennének. Humorral és öniróniával legyőzhetők a vereségek, katasztrófák okozta keservek.

Ez az optimista bekezdés azért szakadt ki belőlem, mert látom az ún. Felcsút-projektet, amelyet az interneten a Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog tett közzé, majd rak ki az utcáinkra hamarosan. És nézem a polgári engedetlenség nevében viccesre átírt gyűlöletposztereket is. Nem citálom itt a szövegeket, hiszen bárki utánuk nézhet. A másik Magyarországot képviselik. Ennek a másik országfélnek az a legfontosabb tulajdonsága, hogy nem a politika képzelt világában, hanem a valóságban létezik. Az utóbbi évtizedekben ugyanis a hajdani legvidámabb barakkból a szabad világ legmíszebb jurtájává züllöttünk. Sőt a Kádár kori humor, amely a túlélés egyik legjobb eszköze volt, szégyenné lett. Szabad országunkban nincsenek vicclapok, ritkák a szatirikus könyvek. Akik viccesnek gondolják magukat, közéletről, kultúráról, politikáról soha egy szót sem ejtenek. Most talán újra kezdődik, az ellenplakátok a gyűlöletakciót nevetségessé teszik. Mert a köztereket és a közéletet ellepi a giccs, az önkényuralmak reprezentációs eszköze. A giccs pedig nem fér össze az iróniával.

Orbán Viktor érti a viccet, de nem szereti. A környezete is kőkomoly, hiszen állandóan szabadságharcot folytat, miközben tilos a nevetés. Sírva lehet csak vigadni. Nevetséges-e O. V.? Lehet-e más, ha egyszer az idegenkultúrájú, vallású, színű emberek távol tartását mondja a magyarok fő vágyának, s másnap pedig fapofával adja elő arab bankároknak, mennyire tisztelik a magyarok az idegeneket és főleg az iszlámot. (A vastag bankárt, nem az elcsigázott szír menekültet!) Hát nem önparódiája ez a pénzleső demagógnak, akit „stratégiai tanácsadói” könnyedén megvezetnek? Indokolt hát a kutyapárt plakátszövege, amelyben angolul kér bocsánatot a miniszerelnök miatt. Orbán persze azért indította a plakátharcot, mert mondták neki, amit hallani akar: a nép fél az idegenektől, félti tőlük a munkahelyeit és a biztonságát. Talán igen. De ez a félelem nem magától lett, jól felszították az elmúlt pár évben.

 

És kínosan vicces a kormány magánszorgalmú ebeiből álló szervezet is, amely hosszú közleményben követelte a humorkampány-kezdeményező szervezettől, „hozza nyilvánosságra, melyek azok a külföldi szereplők, akik újra civilnek álcázott mozgalmak mögé bújva hergelik a magyar társadalmat”. Könnyen felismerhető a totális diktatúrák nyelve, az „idegen” szereplőre való rámutatás, az ellenzék ügynökké nyilvánítása. Nem vicces, félelmetes. Félelmetesen jó volt viszont a válasz is, amelyben a Kétfarkú Kutyapárt felszólította a CÖF-öt: „rövidebben szólítson fel minket, mert ilyen hosszú szöveget nem fogunk elolvasni!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.