galéria megtekintése

Hergelési határérték

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 22. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Ha csak századrészben lenne annyira felelősségteljes a fideszes és kormányzati kommunikáció, mint amennyire együgyű, volna értelme azon gondolkodni, hogyan teremtsük meg a biztonságos Magyarországot. A biztonság valóban alapvető szükséglet, okkal lovagolta meg Áder János az ünnepi beszédében, méltatva, mennyit tettünk az évszázadok alatt a biztonságos hazáért. Mint vurstliban a robotrodeólóra, úgy pattant fel a párttársai által keltett biztonságigény-hullámra. De a nemzet egysége fölött őrködve az államfő a nemzethez intézett üzenetében átsiklott a felelősség gondolatán. Pedig inthette volna párttársait is, hogy ne hergeljék tovább a társadalmat az idegenek ellen.

Ki gondolta volna, hogy az Európai Unió már a XXI. század elején olyan kihívásokkal kerül szembe, amelyekre nem érvényesek a XX. századi megoldások? Ki gondolta volna, hogy jöhet olyan idő, amikor egy terrorista latorállam sakkban tarthatja a fél világot? És ki gondolta volna, hogy ennek a fenyegetésnek az árnyéka Európáig is elérhet? – hozta fel a legújabb kori népvándorlás problémáit rendkívül intelligens módon.

Ám mintha a Sándor-palota maga volna az elefántcsonttorony, hallgatott arról, hogy e válság kezelésének alapjaként nem kellene tömegeket hergelni a menekülők ellen, nem kellene őket kriminalizálni, bűnözőknek, terroristáknak tekinteni. A menekültáradat okoz épp elég bizonytalanságot e nélkül is, sokan szoronganak járványveszély, a közbiztonság romlása, a más kultúrák térhódítása miatt. Aki tovább gerjeszti ezt a veszélyérzetet ahelyett, hogy a helyzet biztos kézben tartását sugallná, nem egyszerűen politikai ostobaságot követ el, de még gonosz is. – Egy modern kori népvándorlási hullám indult el, így ismét meg kell védenünk hazánk és Európa határait – ez volt Nyitrai Zsolt megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Füzesabony és Mezőtárkány országgyűlési képviselője legfontosabb üzenete a két településen elhangzott ünnepi beszédében. Még véletlenül sem az, hogy itthon, Füzesabonyban a híradókban látottak ellenére ti biztonságban vagytok, efelől kezeskedem.

 

Az ország, ahol a megélhetési gondok és a kettészakadt társadalom miatt csalódott lakosság is stabilan támogatja a kormányerőt, az azonban hálából új frusztrációval őrli a lakosságot, a tragédiát kísérti. A hergelők a migránsokban nem látják az embert, s így nem a menekült, hanem ez ellenség képét festik a magyarok elé. Belegondoltak-e abba, hogy létezik a gerjesztett feszültségeknek az a szintje, amikor az indulatoknak már nem tudnak parancsolni a pártközpontból? Hogy a migránst bárki összetévesztheti az idehaza munkát vállalóval vagy az egyszerű turistával? Ki gondoskodik arról, hogy miközben Budapest fürdik a turisztikai népszerűségben, egy a pénzét költő török turista ne akadjon össze egy hasonlóan primitív kopasszal, mint aki Szegeden verte meg a színes bőrű barátját védő egyetemista lányt? Tényleg nem ismerik fel az éttermesek, szállodások és más vállalkozók, hogy az ő megélhetésüket is veszélyezteti ez a hergelés? Mikor jönnek rá?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.