galéria megtekintése

Hazudni tetszik

17 komment


Batka Zoltán

Zavarba ejtő tulajdonsága Orbán Viktornak, hogy rezzenéstelen arccal képes palira venni mindenkit. Az pedig a magyar közélet zavarba ejtő tulajdonsága, hogy ezt büntetlenül megteheti. Kedden például a parlamentben a fideszes klientúra meseszerű gazdagodását firtató ellenzéki kérdésre Orbán komoly arccal azt találta visszalőni, hogy ő fellapozta a top 10 leggazdagabb magyar listáját, és nem talált közöttük fideszest.

Magyarországon tehát nincs korrupció, de ha van is, nem a Fidesz környékén kell keresni. Köszöni szépen, visszaül. Tudom, nagyjából semmi tétje annak, hogy a szavazógéppé változtatott parlamentben mi történik. De azért képzeljük csak el – mint az ellenzéket is eltartó adófizető, szoktam – mi lenne, ha a brit alsóházban David Cameron próbálná hasonló helyzetben egy ilyen bődületesen gyenge dumával leszerelni a Munkáspártot. Le kellene tekernem a hangerőt a közvetítésről.

A minimum, amit a kellően tiszteletlen ellenzéktől ilyen esetben megkapna, hogy a miniszterelnök úr szánalmasan hazudozik. Hangos röhögések közepette rákérdeznének arra, hogy a milliárdokból fideszes pártsajtót, meg CÖF-öt üzemeltető Széles Gábor (a nyolcadik leggazdagabb magyar vállalkozó) ugyan micsoda? Anarchoszindikalista? Azt meg talán viccnek szánta miniszterelnök úr, hogy addig nem beszélhetünk intézményesült korrupcióról, amíg Andy Vajna fel nem vásárolja közpénzből az OTP-t is? És pontosan melyik toplistát is tetszett megnézni? A legbefolyásosabb magyarokról szóló Forbes-kiadványban speciel maga az Orbán család is szerepel potom 6,9 milliárdos vagyonnal.

 

Mielőtt a Fidesz jogi osztályával mélyebb ismeretséget kötök, jelzem: jogi értelemben nem kamuzik Orbán Viktor.

A fenti urak papíron nem fideszesek. Az ős MDF-es Szélesnek már 2010 előtt leesett az első pár tízmilliárd, Orbánék vagyona pedig éppen csak becslés, nem számvitelileg ellenőrzött tény. A probléma csak az, hogy Orbán a karrierjét nem utolsósorban éppen annak köszönheti, hogy fütyül az ilyen jogi tényekre. A jogilag korrekt, más szóval: jogászkodó, elitista semmitmondással szemben képes az utca nyelvén beszélni. Azon a nyelven, amely azonban a „gyanús körülmények között lejátszódott vagyongyarapodás”-t úgy foglalja össze, hogy lopnak, mint a szarkák. Ebből a nyelvből Orbán csinált közbeszédet, amire az egyszerű üzenetekre fogékonnyá tett emberek azóta is vevők. Még a baloldaliak is. És ha nem kapják meg az Orbánnal szemben sokszor zavarba ejtően tisztelettudó ellenzéktől, akkor majd máshol, például a parlamenten kívül fogják keresni. Viszont előfordulhat, hogy ekkor már nemcsak jogias magyarázkodásokra, de jó eséllyel az ő hülyítésükre eszközként használt jogra is fütyülnek. Ezt pedig nem kéne megvárni. Úgyhogy mindenkinek érdeke, hogy valaki felálljon és mentelmi jog menedékéből az ország nagy szemébe nézve kijelentse: Miniszterelnök úr, hazudni tetszik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.