galéria megtekintése

Hazátlanul

24 komment

Mándy Gábor

A magyarok között igen sok a hazafi. De vajon van-e hazájuk? Hazájuk-e a jelenlegi Magyarország?

Petőfi azt írta, hogy haza csak ott van, hol jog is van, és a népnek nincs joga. Vajon van-e joga az embereknek egy olyan országban, ahol a kormány bármit elvehet az állampolgároktól, kisajátíthatja az ingatlanjait (például hogy a felcsúti kisvasútnak ne kelljen kanyarognia), ráteheti a kezét a megtakarításaira (például a magán-egészségpénztárakban lévő megtakarításaira), megszabja, hogy mikor vásárolhat, milyen egyházat támogathat az adója 1 százalékából, melyik tévécsatorna jelenjen meg, amikor bekapcsolja a készüléket, a gyerekeket hittanóra látogatására kényszeríti, nem teszi lehetővé, hogy az állampolgár megtudja, mire költik a pénzét, milyen hosszú távú nemzetközi szerződéseket kell majd betartania, és különböző manipulációkkal megakadályozza, hogy népszavazást tartsanak fontos kérdésekről, és azt sem teszi lehetővé, hogy a nem kívánatos kormányt tisztességes választásokon leváltsa?

Ahol gyűlöletet szítanak ember és ember között, és akadályozzák, hogy a krisztusi szeretet nevében az elesetteket, menekülteket segítsék? Ahol a mondvacsinált migrációs vészhelyzetre hivatkozva majd lehallgathatják a telefonbeszélgetéseinket, elolvashatják az e-mailjeinket, betilthatják a rendezvényeinket, cenzúrázhatják a híreket, a rádiók és tévéállomások műsorát, lefoglalhatják autóinkat? Ezek a körülmények azokat is megfosztják a hazából fakadó biztonságtól, akik azt hiszik, van hazájuk, amit szerethetnek, amihez hűnek kell lenniük, amiért nagyszerű dolog akár meghalni is.

 

Hazája-e Magyarország a cigánynak, akit a kopasz bakancsosok időnként megfélemlítenek, az iskolában szegregálnak, a munkahelyekre csak a legvégső esetben veszik fel, de a legkisebb szabálysértésért is kegyetlenül megbüntetik? A zsidónak, aki ellen egy percre sem szűnik meg az antiszemita propaganda, eltagadják hozzájárulását az ország modernizálódásához, felemelkedéséhez, és elhallgatják sérelmeit? A bevándorlónak, akire már a bőrszíne miatt is gyanakodva néznek? Hazája-e a rokkantnyugdíjasnak, akit fél lábúan is arra kényszerítenek, hogy időről időre igazoltassa a munkaképtelenségét? És hazája-e Magyarország a határon túl élő magyarnak, akit Budapestről próbálnak meg a másik magyar ellen uszítani, ha nem autonómiát akar, hanem boldogulást és beilleszkedést?

Sorolhatnánk még sokáig a kérdéseket, de a valószínű válasz az, hogy nem, ezeknek az embereknek Magyarország nem a hazájuk, nem védi meg őket. Kitől kellene megvédeni? Nem az idegen országoktól, hiszen senki sem támad bennünket. A saját kormányától kellene megvédenie. De nincs olyan eszköz a kezében, amivel a jogait védhetné. Illetve ami van (pl. a strasbourgi bíróság), az a saját országán kívül van. Amikor a nemzeti szuverenitásról papolnak, akkor valójában a saját uraink szuverenitásáról van szó, amit ellenünk, a saját népük ellen gyakorolnak. Az Európai Unió próbál bennünket segíteni, de mi nem hagyjuk, továbbra is a kormányunknak akarunk kiszolgáltatottak maradni.

A politikusok igen gyakran lehazaárulózzák egymást. De ki árulja el a hazát? Aki külföldön támogatást akar szerezni a hazai szegényeknek, jogfosztottaknak? A mai viszonyokra sokkal jobban illene a Habsburg-időkben használatos "felségárulás" kifejezés. Akkor a császárral való szembenállásra használták. Vajon nem most is erről van szó? A haza az ország urait jelenti, akik ellenük tesznek, azokat minősítik hazaárulónak. Az ország urai alatt pedig egyre inkább egyetlen ember, a jelenlegi "örökös" miniszterelnök tekintendő, egy személyben. Övé a hatalom és a dicsőség, és a legnagyobb hazafiak is ki vannak szolgáltatva neki, az ötleteinek, elfojtott gyerekkori vágyainak, az akkori megaláztatásait akarja kompenzálni egy ország (sőt mostanában már talán egy egész kontinens) fölötti utalom megszerzésével.

De tegyük fel azt a kérdést is, hogy szükségünk van-e egyáltalán hazára. Miben segíti az egyszerű polgárt a haza, amit nem kap meg a családtól, a jó szomszédoktól, barátoktól, munkatársaktól? Kétségtelen, hogy a magyarországi magyar bátran beszélhet magyarul. De a külföldiekkel már valószínűleg angolul, esetlen németül beszélhet csak, és alapvető érdeke, hogy a velük (üzleti partnerekkel, turistákkal, külföldi származású munkatársakkal) szót tudjon érteni. Nagyon előnyös, ha a kábeltévén vagy az Interneten az idegen nyelvű hírekről, véleményekről is tájékozódhatunk. A magyar nyelv kizárólagos ismerete nemcsak előny, hanem hátrány is lehet. Emlékszünk arra a botrányra, amikor egy önkormányzatban a Romániából betelepült magyar (és kétségkívül hazafias érzelmű) képviselők egymás között románul beszéltek, hogy ne érthesse az ellenzék. A nemzet ezek szerint nem a nyelvében él, a nyelv csak egy eszköz, hogy a céljainkat elérhessük.

Nézzük, mi van a városainkban! Egy pillanatra nem figyelünk oda, valaki már ellopta a csomagunkat. Randalírozó suhancok megtámadnak. Futballhuligánok szétvernek egy metrószerelvényt, miközben rasszista szlogeneket skandálnak: Megvéd-e ezektől a haza? Nem véd meg. Az a rendőr véd meg, aki személy szerint lehet, hogy cigány.

Javaslom, hogy ha a hazafiság és a nemzet nevében akarnak valamire rávenni, mindig vizsgáljuk meg, hogy kinek az érdekét szolgálja. Ne jó hazafiak legyünk, hanem jó emberek, jó szomszédok, barátok! Azok mellé álljunk, akik nem okoznak kárt nekünk, hanem ellenkezőleg, tevékenységükkel, gondolataikkal vagy puszta létükkel is gazdagítanak bennünket! Hazátlanul is élhetünk - jó emberek között, egymást támogatva. Ha van egyáltalán haza, akkor ez az.

A szerző nyugalmazott könyvtáros.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.