galéria megtekintése

Háttér, hatalom

6 komment


Miklós Gábor

Nem keverném össze Németh Szilárd képviselőt Orbán Viktorral. Még akkor sem, ha Németh a minap kirohant az ATV stúdiójából, amikor vitapartnere nettó zsidózásnak minősítette a Fidesz alelnökének sorosozását, a titokzatos háttérhatalom említését. És igaza is volt, hiszen mi volt a baj? Nem vette elő a Cion bölcseinek példányát, hogy abból idézzen, bizonyítson. Orbán péntek reggeli rádiós fellépésében viszont moderáltan, de azonos tartalommal, még markánsabban győzködte a kevéssé ellenálló rádiós munkatársat.

Összefoglalom, amit hallottam.

Magyarországot azért bántja most az Egyesült Államok, s azon belül Bill Clinton és a demokraták, mert ő, Orbán Viktor nem enged Soros György nyomásának. Soros (és nyomában a szuperhatalom) úgy találná jónak, hogy közel-keleti és más migránsok mil­lióit fogadja be Európa. Magyarország (ezt a főnevet Orbán magára és környezetére alkalmazza) ezt nem akarja, mert ellenzi az idegen kultúrák beáramlását. Ha másképp tennénk, pár évtized múlva nem ismernénk rá az országunkra.

 

Soros György azóta testesíti meg a jobboldali-szélsőjobboldali antiszemita közbeszédben a titkos világhatalmat, amióta elkezdett tudományos intézményeket, modernizációs terveket (ennek jegyében az államszocializmus idején ellenzéki személyiségeket) finanszírozni. Alapított egyebek között egy színvonalas egyetemet Budapesten, és pénze azóta is segít emberbaráti, demokráciafejlesztési kezdeményezéseket. Mindenütt, ahol az állam ilyen célokra nem ad pénzt. Közép-Ázsiában, Oroszországban és másutt is ezért mutattak ajtót Soros alapítványainak a zsarnokok. Oroszországban idegen ügynöknek – értsd: kém – minősítették őket.

Hasonlót sugallt tegnap a magyar kormányfő is. Azt mondta, hogy a dollármilliárdos pénzelte szakmai és társadalmi szervezeteknek a látszatnál, sőt, az ellenzéknél is sokkal nagyobb a hatalmuk. Pedig őket nem választotta meg senki. Ezért hívja ezt a szerinte Soros által működtetett hálózatot háttérhatalomnak. Az, hogy ez a Cion bölcseire utaló terminus az antiszemita beszédből jött, lehet véletlen. A kárhoztatott civil szervezeteket pedig nem méltatom, de biztos, hogy hatalmas tapasztalat birtokában vannak a magyar valóságról, s ezt megosztják a külvilággal. Ez már hatalom. Ügyvédeik például rendre megleckéztetik Orbánt az európai igazságügyi fórumokon emberjogi ügyekben, de az üzleti méltányosság kérdései­ben is. Orbán és társai gyűlölik ezért ezt az őket korlátozó hatalmat. (Annyira, hogy a nem is Soros, hanem a norvég kormány által pénzelt Norvég Alapot is ki akarták csinálni.)

Orbán migrációs ügyekben jobban érezheti a manipulált sokaság félelmeit, mint a „Soros-világ” aktivistái. De ettől még nem biztos, hogy igaza van. Soros tévedhet abban, hogy Európának jót tenne a befogadás, s akkor Orbánnal az igazság. Orbán azonban nem áll ki vitára. Démonizálja, megbélyegzi ellenfeleit. Uszít, ellenséget kreál, s másodlagos frissességű terminológiával félelmet és gyűlöletet hív elő. Ez kell neki a hatalomhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.