galéria megtekintése

„Egy lófaszt csúszott ki a katétere, piszkálta biztosan”

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 22. számában
jelent meg.

Kemény Csaba

Egy rutinműtét után fekszem egy budapesti kórház intenzív osztályán. Az elmúlt két hétben háromszor halasztották el a műtétet sürgősebb esetek, torlódások és vérhiány miatt. Segítőkész gyerekeink meghozták az áldozatot, így a műtét végre megtörténhetett. Az intenzíven hat ágy van, és két nővér, a miénk „A” nővér, a szemközti három betegé „B” nővér.

Délután mentővel behoznak egy szörnyű állapotban lévő fiatal nőt, akin sürgősséggel valamilyen életmentő műtétet kell végrehajtani. Nemsokára néhány orvos és nővér veszi körül, és kikérdezik a folyamatosan jajgató, sikoltozó nőt. Ágyunkat egy-egy vászonfüggöny választja el egymástól, apatikusan hallgatjuk az asszony legintimebb adataira vonatkozó kérdéseket, válaszokat. Hej, betegjogi megbízott, hol vagy most?

A stáb elmegy, az asszony folyamatosan sikoltozik. „A” nővér türelme elfogy, öblös hangján rászól a nőre, hogy ha nem hagyja abba, még sokkal jobban fog fájni, majd meglátja. Estig, amíg szegény a műtőbe kerül, ez jó néhányszor lejátszódik.

 

Az operált nő éjjel kerül vissza, addig pihennénk, alvásról szó nem eshet. A két nővér a nyitott ajtó mellett a folyosón ül, és hangosan beszélgetnek, vihognak, megismerjük baráti körük és családjaik mindennapjait. A szemközti ágyon idős bácsi fekszik, vékonyka hangon hívogatja a nővért. Fejünk felett nincs nővérhívó zsinór, amilyen a kórtermekben van. Nyilván azért, mert folyamatos felügyelet mellett fekszünk. Egyszer csak csoszogást hallok az ágy felől, a bácsi feltápászkodott, kibotorkált.Majd „B” nővér felcsattanó hangját hallom, (bocsánat, szó szerinti idézet következik): Egy lófaszt csúszott ki a katétere, piszkálta biztosan. Majd meglátja, hogy fog fájni, ha visszadugják!

A kórterem megváltás, most már csak a nyomorúságos ellátást és a végletekig lestrapált, kizsigerelt egészségügyi dolgozók frusztrációját, kell elviselnünk. A nővér rosszkedvű, siet, szemkontaktust nem tudsz vele létesíteni, nyilvánvaló, hogy rangban messze felettünk áll. Ha erőszakosabb vagy, megtudod, hogy ha befejezte a mostani feladatát, majd jön. Nem jön. Az orvosok is lestrapáltak, de legalább többségüknek jobb a modora. 10-12 orvos közül kettő üdítő kivétellel találkoztam ebben a középkori siralmas ispotályban. „D” doktor komoly, határozott fiatalember, vizitkor minden beteget megszólít, szemébe néz, kikérdez, véleményt mond. „S” doktor az egyetlen, aki mosolyogni tud, szívesen beszélget a betegekkel, megszorítja a rémülettől bénult, műtétre váró beteg karját, rámosolyog, ne féljen. Talán az egyetlen, aki már az empátiájával is gyógyít.

Túléltem. Talán csak egy rossz álom volt.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.