galéria megtekintése

Határvonal

10 komment


Hajba Ferenc

Hétfő reggel nagy erőkkel vonul az osztrák–magyar országhatár burgenlandi szakaszára az osztrák rendőrség, valamint a katonaság, amelynek irányítását erre az alkalomra a Belügyminisztérium veszi át. Az embercsempészetnek és az illegális bevándorlásnak akarják útját állni, ígéretük szerint az átkelőforgalmat nem akadályozzák majd, de ezt azért fogadjuk fenntartásokkal. A demonstratív akció hatékonysága érdekében nem hozták nyilvánosságra, hogy a zöldhatár átfésülése mellett mely közúti átkelőnél végezhetnek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket. Mindez a belső schengeni határon történik.

A menekültektől biztonságát, jólétét és identitását féltő Európa polgárainak nyomására lassan nemcsak a schengeni normákat függeszti fel, hanem nemzeteinek lelkiismeretét is. Az unió vezető országai gyakorlatilag már csak a menekültek feltartóztatásának technikáiról vitatkoznak. Két megoldással kísérleteznek: az egyik a kerítés, a másik a szigorúbb határellenőrzés műszaki akadályok nélkül.

Ausztria most mindkettőt kipróbálja. Moschendorf (Nagysároslak) és Heiligenbrunni (Szenkút)  között kerítést húz, még ha ez ellen az eisenstadti (kismartoni) püspök saját lelkiismerete, az evangélium szellemisége, s a pápa üzenete alapján fellépett is. Ő nem engedi be a kerítésépítőket a kiszemelt térség egyházi tulajdonú területére. A politikusokkal szemben a püspök állt ki az európai értékekért. Nem tett mást, csak amit az evangélium alapján naponta hirdet és gyakorol. Cselekedete Magyarországon feltűnést keltett, hiszen az itthoni egyházi méltóságok többsége – akár saját pápájával is szembe fordulva – a menekültkérdésben Orbán Viktort támogatja.

 

Ausztria a magyar zöldhatárra tervezett kerítés mellett most rendőrségét, katonaságát is beveti Burgenlandban az illegális migrációval szemben. Érdekes az időzítés, hiszen az osztrák államfőválasztás másnapján kezdik a szigorú ellenőrzéseket. A döntés még akkor született, amikor nem lehetett tudni, ki győz, és lesz-e második forduló. A Zöldek korábban esélyesnek látszó jelöltje maga is emigránscsaládból származik. A győztes azonban a radikális jobboldali Szabadság Párt, az FPÖ színeiben induló Hofer lett, aki szigorúan rend- és kerítéspárti. A nagykoalícióban részt vevő szociáldemokraták is a határzár hívei, de – inkább csak a szélsőjobbtól való megkülönböztetés végett – a kerítéssel szemben a szigorúbb határellenőrzéseket szorgalmazzák.

A nemzetek belpolitikai érdekektől vezérelt menekültpolitikájának kiszolgáltatott unióban közös, mindenki számára elfogadható megoldást ebben az ügyben nehéz lesz találni. Valószínűleg az történik, amit a magyar miniszterelnök is szeretne: a tagországok hatáskörébe utalják a kérdést. Ha viszont nem születik szellemében, értékrendjében, szolidaritásában egységes európai válasz a konfliktusra, hanem hidegháborús módszerekkel, nacionalista jelszavakkal a nyers önzés ismert indulatait engedik szabadon a palackból, akkor Európa hamarosan csupán egy földrajzi térség lesz, nem több.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.