galéria megtekintése

Haszonleső érdekvédők

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 11. számában
jelent meg.

Dr. Nagy Zoltán
Népszabadság

A rendszerváltás hajnalán születettek most kopogtatnak a felnőttlét ajtaján. A diplomaszerzéshez közeledve vagy a közben próbálják megalapozni jövőjüket. Csakúgy, mint „a nagyok”, ami természetes is lehetne. (Ha ez egy normális ország lenne, de mint tudjuk, nem az.) A társadalom elitjéről (?) mintát véve próbálják maguknak leképezni a huszonéves főiskolai/egyetemi diákvezetők a kétes értékű, sajnos nagyon is valóságos, ellentmondásokkal tele világot. Ízlelgetik a hatalom mibenlétét egy olyan felsőoktatási rendszerben, ahol intézményesült formában teremtettek önnönmaguknak jogosítványokat.

A negyedszázada indult – mostanra teljesen kiüresedett – hallgatói érdekképviselet éppúgy korrupcióval és csalással terhelt, mint az ország egésze, ahol (tisztelet a kivételnek) méltatlan és érdemtelen emberek jutottak pozícióhoz. Ki kell mondani: többségükkel elszalad a ló, fékevesztetten rohannak téves idoljaik után. Vannak a felsőoktatási diákszervezetekben olyanok, akik egyenesen rosszul értelmezett hivatásként, illetve foglalkozásként fogják fel a hallgatói önkormányzatok irányítását. Na, ők azok, akik – lehet, mit sem tudva a valóságról – pálcát törnek az egykori KISZ-vezetők fölött. Holott ők társadalmi munkában szervezték a rendezvényeket, a bulikat, ha kellett, mosdókat takarítottak hajnalokba nyúlóan, anyagi haszonszerzést nem remélve. Ha mindezt ők is hasonlóan teszik, ugyan miért az „ellenállás” a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálataival szemben? Hiszen a hivatal már eddig négy nagy felsőoktatási intézményben tárt fel súlyos gazdasági visszaéléseket.

Miért gondolhatná bárki is, hogy a Kehi – ha akar – további anomáliákra ne deríthetne fényt? Különösen akkor, amikor a törvényesített korrupció és csalás gyanúja immár nemcsak a saját kontinensünkön, hanem a tengerentúlon is beárnyékolja hazánkat. A diákvezetők az előttük járók példája alapján persze gondolhatják: ha a nagyoknak nem esik bajuk, miért éppen ők minősülnének törvényszegőnek.

 

A felsőoktatás állítólag az értelmiségi képzés letéteményese. Márpedig ha ezekből a fészkekből Orbán-fiókák kelnek ki, a hatalom önkénye a jövő diktatúrájának ágyaz meg. (Talán ezért is forszírozza a miniszterelnök a „lebutított” szakmunkásképzést, ahol csökkentették/mellőzik a közismereti tárgyakat.) Mindezek tükrében akár figyelemre méltó is lehetne a Felsőoktatási Kerekasztal új ciklusbeli első ülése, amely a HÖOK részvételével tárgyalta a 2030-ig szóló stratégiát: ez az új felsőoktatási törvényt hivatott előkészíteni. („Természetesen” teljes a konszenzus az államtitkárság, a Rektori Konferencia és a HÖOK között.)

A koncepcióban azonban csak a „különfélék” között kapott helyet az a fejezet, amely a hallgatói önkormányzatok rendszerének újraszabályozását illeti. Annyi – mindenesetre – érintőlegesen kiderült, hogy a diákképviselet egy három pilléren nyugvó elképzelést tart megvalósíthatónak. A hallgatói érdekképviselet további erősítését (hova még tovább, miközben a szakszervezeteknek nincsenek a munkavállalókat érdemben megvédő jogosítványai?), a szolgáltatások szélesebb körűvé tételét (szabadon és kontroll nélkül szervezhetnek profitorientált eseményeket) és a vezetőképző rendszer kialakítását szeretnék elérni. Utóbbi kimondottan a politikai-közéleti felelősségvállalásra való felkészítést jelenti. Itt fogalmazódhatnak meg azok az aggodalmak,miszerint a felsőoktatási intézmények diákvezetői egyfajta „káderutánpótlást” jelentenek a regnáló hatalomnak. (Talán ezért sincs markáns véleményük a fiatalok elképzeléseiről.)

Más kérdés, hogy természetesen szeretnénk elfelejteni azokat az időket, amikor egyébként tiszteletre méltó aggokat emeltek vezetőállásokba, de azt sem kívánatos, ha alig huszonéves titánok minden élettapasztalat nélkül repülnek bársonyszékekbe, nem tehetségük, hanem kizárólag szervilitásuk okán. Márpedig, ahol elválnak egymástól a jogok és a kötelezettségek, a realitásérzék abszurditásba hajlik, a normalitást értékvesztés követi: az egyoldalú jogosítványok osztogatása, a szolgalelkűség, az elvtelen anyagi haszonszerzés célja fenyeget. (Mindez nagyon emlékeztet a hétköznapi társadalmi-politikai valóságra.) Különösen akkor, ha ezekhez még olyan jelszavak is társulnak a HÖOK részéről, mint a többségi akarat, a legitimitás, a tisztességes verseny…

Mielőtt még – kormányzati közreműködéssel – a hallgatói önkormányzatok végképp (politikai?) utat tévesztenének, érdemes figyelmeztetni őket: a szabadság eszméje és a felelősségvállalás kéz a kézben járnak a jogállami demokráciákban. A diákképviseletek vezetése nem lehet egyszerű ugródeszka a politikába. Legfeljebb az arra érdemesülteknek. Nem válhat a hök-ök szlogenjévé, hogy a normatívából bennünket megillető pénz nekünk jár, az elszámoltatás viszont mellőzendő. Mert vigyázat: az ifjú nemzedék csak azt teszi, amit lát és tapasztal. Utánozni igyekszik, a gyors karrier és gazdagodás reményében. A deviáns társadalmi jelenségek nem állnak meg a felsőoktatási intézmények bejáratánál. Főleg nem, ha ehhez még kormányzati konspiráció is járul – egy hosszú távú politikai haszonszerzés reményében.

A szerző PhD, médiakutató

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.