galéria megtekintése

Hasznunkra válik

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 21. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Gazdasági bűncselekmény gyanújával a horvát korrupcióellenes hivatal utasítására tizenkilenc embert vett őrizetbe a rendőrség vasárnap, köztük Zágráb polgármesterét. Csehországban tavaly a maffiaellenes rendőrségi egységnek az egész kormányra kiterjedő korrupcióellenes akciója miatt lemondásra kényszerült a miniszterelnök. Romániában korrupcióval vádolt kormánypárti képviselőt adott ki a parlament, a napokban pedig bírók, illetve egy másik képviselő ellen indult eljárás. Nálunk minden csöndes.

Az amerikai beutazási tilalom botránya ebbe a fene nagy csöndbe hasított bele. A kormányzat most úgy tesz, mintha meg lenne lepve, pedig hetek óta tudta, mi következik. Az amerikaiak október 6-án közölték a külügy egyik államtitkárával, de már korábban is voltak figyelmeztetések. Ha lenne Magyarországon fék és ellensúly, most volna kivel osztozni a felelősségben. De nálunk nincs a kormánytól független korrupció elleni szervezet.

Magyarországon egy ideje nincs nyoma, hogy a közlekedési rendőrnél vagy kínai tornacipőárusnál magasabb szinten is fellépnének a korrupció ellen. Az ügyészség az utóbbi években kizárólag az ellenzékre próbált korrupciót rábizonyítani, miközben kormányközeli üzletemberek nyugodtan csalhatnak, lophatnak, zsarolhatnak, gazdagodhatnak fék nélkül, kormánypárti képviselők gyanús törvényjavaslatokat nyújthatnak be, kormánytényezők szervezhetnek piactorzító kartelleket. A Fidesz 2010-es győzelme után felszámolták az adóhivatalnál a kiemelt ügyek főosztályát. A Horváth Andrással és Vancsura Istvánnal történtek után nincs ember az országban, aki elhinné, hogy a hatóság komolyan kivizsgálja a közérdekű bejelentéseket.

 

Az amerikai retorzió nemcsak korrupt személyeket sújthat, hanem olyanokat is, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a korrupciós légkör kialakulásához. Ez tág értelmezésre nyújt lehetőséget. Elsőként tisztázni kellene, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetéséből felelős-e valaki a korrupció elleni fellépésért, és ha igen, mit tett az elmúlt években. Ha pedig a kormány konkrét eseteket szeretne vizsgálni, kezdhetik a trafikügyben napvilágra került bizonyítékokkal, miszerint fideszes vezetők osztották el a koncessziókat, dohánypiaci szereplők minimum befolyásolták a törvényalkotást. Folytathatják a pártfinanszírozással, amelynek rendszere a kormánypártnak kedvez, de mindenképpen a korrupció melegágya. És akkor a közbeszerzésekről még nem is szóltunk.

Az amerikaiak nem a korrupció miatt lettek ingerültek, de Orbánnal könnyű dolguk van. A magyar kormány gyenge és sebezhető, mert nem áll mögötte robusztus, független intézményrendszer, erkölcsileg, politikailag feddhetetlen köztisztviselői kar. Itt mindenről egy ember tehet, mindenért ugyanaz a személy a felelős. Ha az amerikaiak csak annyit elérnek, hogy a kormányban megértik ennek hátrányait, már nem volt a dolog hiába. Ha még valódi korrupcióellenes szervezet is létesülne, az már hab lenne a tortán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.