galéria megtekintése

Harc a kulcsért

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 14. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Nem volt az olyan régen, amikor Tétényi Évát ellenzéki körökben még úgy emlegették, mint jövőbeli lehetséges főpolgármester-, sőt államfőjelöltet. Manapság már az is erősen kétséges, hogy képes lesz-e megtartani az esztergomi polgármesteri székét. Azok az ellenzéki pártok, amelyek négy éve még pajzsukra emelték, mostanra minden magyarázat nélkül kifaroltak mögüle, októberben saját jelöltjeiket küldik harcba a független városvezető ellen.

Pedig Tétényi kivont karddal vetette bele magát a 2010-ben kirobbant esztergomi politikai háborúba, amelyben komoly hadi sikereket mutathatott fel: süllyesztőbe küldött egy komplett Fidesz-frakciót, majd eltüntette a harcmezőről a korábban elpusztíthatatlannak látszó ellenfelét, a ma már politikai veteránként vegetáló Meggyes Tamást. Azt viszont jelenleg nem tudni, hogy az amazon nem kapott-e maga is halálos sebet a küzdelemben. Ő még hisz benne, hogy harctéri sikereivel kivívta az esztergomiak tiszteletét, mint ahogy arra is büszke, hogy négy évig távol tartotta a pártokat a húsosfazéktól.

Más kérdés, hogy az esztergomi kondérban éveken át legfeljebb néhány mócsingos csont úszkált. A város 24 milliárd forintos adósságának állami átvállalásával csak nemrég sikerült újra nemesebb árukkal feltölteni a sokáig üresen álló spájzot. Idén már valóban tétje lesz annak, ki szerzi meg a kamrakulcsot.

 

Tétényi persze idealista, ha komolyan gondolja, hogy a polgárokat leginkább a politika mutyijai aggasztják. Ennek ugyanis nem sok jelét érzékelni. Láthatóan jobban érdekli az embereket, hogy az esztergomi utcákon megszűnjön a kátyútenger, fennakadás nélkül működjön a közvilágítás, újra nyírják a füvet a parkokban, minden nap legyen meleg ebéd az iskolákban. És hogy folytatódjanak a félbehagyott fejlesztések, újra gyarapodjon a város – nem úgy, mint a központi hatalom akarata ellen is végigvitt elmúlt négy évben. Mutyival vagy anélkül – édes mindegy. Már ha egyáltalán működtethető egy város másként, erre ugyanis az elmúlt évtizedekben a választópolgárok nem sok példát láthattak.

Nem javítja Tétényi esélyeit, hogy sokan attól tartanak, a kabinet bosszút állhat azokon a városokon, ahol rossz helyre húzzák be az ikszet október 12-én. Pedig Esztergom azon kevés települések közé tartozik, amelynek nincs miért tartania a kormányzati nyomástól – legalábbis addig, amíg a Suzuki-gyár él és mozog, és szinte automatikusan belapátol évi kétmilliárd forintot a város kasszájába.

Persze ki tudja, meddig lesz ez így. Amilyen időket élünk, bármely reggel azzal a megvilágosodással ébredhet fel egy kormánypárti honatya, hogy az iparűzésiadó-bevételeket el kellene kobozni a településektől, a kamrakulcsot pedig át kellene passzolni Lázár János vagy Varga Mihály kezébe. Akár már másnap parlamenti pecsét kerülhet a spájz ajtajára, hogy aztán átszállítsák az árut a nemzeti raktárbázisba. Naná, hogy szigorúan a haza üdvére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.