galéria megtekintése

Handlédiplomácia

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 31. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Szijjártó Péter peches. Alighogy végez a házvásárlással, s belefogna külgazdaságunk felvirágoztatásába, klasszikus külpolitikai tennivalói adódnak, amelyek pedig elvben éppen a kinevezésével váltak volna másodlagossá. Kármentéssel kezdődhetne ugyanis miniszteri pályafutása, amelyhez szóvivőként szerzett rutint a belpolitikában, de az ott használt patronok nem sokat érnek nemzetközi szinten.

Csang Csin-zsung, a kínai minőség-ellenőrző és karanténhivatal helyettes vezetője fogadta a héten Pekingben Szijjártó Pétert
Csang Csin-zsung, a kínai minőség-ellenőrző és karanténhivatal helyettes vezetője fogadta a héten Pekingben Szijjártó Pétert
Trebitsch Péter / MTI

Szegény Martonyi János is eleget lótott-futott, ingatta a fejét, hümmögött a bajsza alatt, míg jó néhányszor sikerült is megnyugtatnia partnereit, hogy ne azt nézzék, amit a főnöke mond, hanem amit csinál. Talán most ért oda a világ nyugati fele, hogy ezt teszi. Ifjú minisztere így hiába fókuszál az exportra, befektetők idecsábítására, folyton csak különböző mértékű és mélységű afférok megmagyarázását várják tőle. Vagy már azt sem – hallgathatja a különböző mértékű és mélységű szemrehányásokat.

 

A kormányfő által maradinak tekintett külügy a választások óta olyan vérveszteséget szenvedett, amely még kormányváltás idején is ritka. Az átmeneti miniszter, Navracsics Tibor éppen hogy fölálló csapata lábára is útilaput kötött Szijjártó, ami nagykövetek szédítő keringőjével párosult: volt, aki SMS-ben értesült lehetséges új állomáshelyéről. Honvédségi futkosó lett a külügyből – jellemzik a helyzetet a bennfentesek. A miniszterelnök bizalmasa azt a feladatot kapta, hogy vessen véget a kaviárdiplomáciának: új piacokat kell keresni, nem fogadásokat tartani.

Hogy ennek jegyében zárt-e be Észtországban a nagykövetség, nyílik viszont Mongóliában és Ecuadorban, nem tudni, de ez utóbbi ország magaslati levegője jó edzőtábori lehetőséget kínálhat majd a Videotonnak. Ebben a felállásban a külügyek irányítása kimerül az apparátus működtetésében, hiszen a szorosan vett külpolitika formálása egyértelműen a miniszterelnök kezében összpontosul. Orbán pedig nem rejtette véka alá, hogy ebben nem eszmék, értékrendek, hanem az érdekek vezérlik.

Még azt sem vette figyelembe, hogy bizonyos esetekben az értékrend ütközik az érdekekkel – a kettő finomhangolását nevezik külpolitikának. Optimális esetben persze az ifjú miniszter sokat hangoztatott táskahordó szerepe elég lett volna a feladat betöltésére, most azonban Magyarország viharba került, ilyenkor pedig az átlagosnál sűrűbben kéne navigálni, amire – tapasztalat, reputáció híján – Szijjártó nincs felkészülve.

Sokan vélik úgy, hogy elkényelmesedtek, nem az új helyzetekhez igazodva működtek a nagykövetségek, itt azonban, mint annyi más helyen, a balta működött a szike helyett. Ráadásul évek óta csúcsra jár a magyar export, a szakértők szerint a „handlédiplomácia” ehhez képest már nem sokat hozhat a konyhára. Új piacok szerzéséhez elsősorban eladható, nívós áruk kellenek akár Nyugatról, akár Keletről van szó. A versenyképesség romlása pedig megmutatkozik abban, hogy az autógyártók az új modellekhez egyre kevesebb magyar alkatrészt használnak. Persze lehet, hogy egy-két kereskedői vénával megáldott követ üzletet hoz, de komoly befektetőnek nemigen lesz elég egy ügyes tárgyalópartner vagy a grandiózus állami támogatás.

Szijjártó peches. A külkereskedelmet, akár akarja, akár nem, elhomályosítja a külpolitika. Az pedig nem kimondottan sikerágazat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.