galéria megtekintése

Hallgat az értelmiség

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 23. számában
jelent meg.

Dr. Nagy Zoltán
Népszabadság

Újságolvasók számára napi tapasztalat, hogy az értelmiségiek ritkán ragadnak tollat/klaviatúrát: a gyakorló pedagógusok, a gyógyító orvosok, a szociális munkások, a városépítők és még sorolhatnám, alig-alig érzik szükségét, hogy elmondják: mivel értenek egyet, és mivel nem. Pedig az ő szavaik/gondolataik meghatározóak lehetnének. Hiszen ők élnek a mindennapokban, véleményük érdekes, figyelemre méltó lehet(ne). Persze egy mesterségesen lebutított nemzet tagjai félnek. A felnövekvő nemzedék esetében is veszélyes a gondolkodás. Így marad az értelmes párbeszéd helyett – a nézetek ütköztetése híján – a másik „oldal” gyalázása/lejáratása. (Ennek eredőjeként a kétpólusú gondolkodás elmaradása.) A bizonyíték erre könnyen tetten érhető, az okok a centralizációban keresendőek.

A felsőoktatási intézmények vezető oktatóinak megcsúfolása a doktori fokozat nélküli egyetemi tanárok kinevezése – a kancellárokkal súlyosbítva. A miniszterelnök által kinevezett politikai komisszárok, a tudományos előmenetel nélküli oktatókkal, sőt rektorokkal elveszik a még meglevő levegőt az önálló gondolkodást feltételező szakmai műhelyektől. Abszurddá válik a véleményformáló vezető értelmiség szerepvállalása. (Igaz, gyakorlat teszi a mestert, de elfogadhatatlan, hogy olyanok készítsék fel a szellemi szabadelvűségre, a társadalmi elit feladatvállalására a fiatalokat, akik csak sportpályákon és színpadokon tették le névjegyüket.) Ám sajnos a helyzet még ennél is rosszabb. Hírlik ugyanis (ha nem tény máris): más területekről is lesznek felmentést kapók, akik a gyakorlatban már bizonyítottak (?), de nem hajlandók holmi tudományos értekezések elkészítésével bíbelődni. (Akkor, miért kell még egy tanársegédi kinevezéshez is megkezdett doktori iskola?)

Fontos dolog a hazánknak szerzett dicsőség, de egészen más lapra tartoznak a köz javát szolgáló, használható gondolatok. De ki mer itt szót emelni? Ott, ahol a tudományos teljesítménnyel körbebástyázott egyetemi tanárok kutatási pénze, lehetőségei, egyáltalán, egzisztenciája függ a hatalomtól. Mert mi lehet a cél? A túlélés a „bevándorlókkal” szemben, akiknek háta mögött ott a politikai erő. Mernek vajon a „régiek” bármit is ellenvetni? A függőség nagy úr! Elnémítja a szájakat, ahelyett, hogy szólásra ösztönözné őket. Hiú ábránd csupán, hogy ebben a helyzetben lesz, aki polemizál, a vélemények élére áll. De hát ez a ki nem mondott szándék: szájkosarat tenni az értelmiségre. Az alkalmazkodást, az elhallgatást pedig hamar meg lehet tanulni, csak gerincesből puhatestűvé kell válni. Ami viszont félő és egyenesen riasztó: egy magába forduló értelmiségi nemzedék/generáció nő fel majd már úgy, hogy nem tartja feladatának a köz dolgaiba a beleszólást. Pedig a multimédia korában erre minden lehetősége megvan, akár a világhálón is. (A vélemények több platformon kifejthetők.)

 

Optimistán azt gondolom, a sajtó teszi a dolgát. Híreket hoz, kérdez, feltár, oknyomoz, publicizál – már amennyire, amelyiknek és ahogyan engedik. Ám vajon hol maradnak azok a nem pártokhoz kötődő, valóban független szakértők, akik mintha nem találnák hangjukat manapság. Rangos tudományos könyvek, folyóiratok jeles szerzői az élet legkülönbözőbb területeiről, akiknek munkásságából „csak” a közérthető nyelven íródó, megfontolásra alkalmas írások és beszélgetéseik hiányoznak a médiában. Ők lehetnének ugyanis a motorjai annak a véleményspirálnak, amely a legfelsőbb szintekig gyűrűzik. A nagyon is beszédes hallgatás gyaníthatóan tudatos viselkedés, és ez akár közkeletű közmondásokkal is leírható.

1. Nem szól szám, nem fáj fejem. (Amiről nem beszélünk, abból nem lehet baj.)

2. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. (Utólag már magyarázkodásra kényszerítenek.)

3. A hallgatás senkinek be nem töri a fejét. (Megmarad az egzisztencia.)

4. Három majom-effektus: nem lát, nem hall, nem beszél. (A hatalom nem mindig és nem mindenkit/mindent érdemesít a nyilvánosságra.)

5. Hallgatás, beleegyezés. (Megalkuvás, lojalitás, szervilizmus.)

6. Sok beszédnek sok az alja. (Jöhet a gondolatrendőrség?)

7. Sok beszéd, szegénység. (Okos és tehetős ember nem fecseg.)

8. Némának anyja sem érti szavát. (Elkerülhetők/megelőzhetők az egyébként szükséges viták.)

Az értelmes diskurzus kiiktatása a társadalomból az „egysütetű”, diktatórikus rend (?) népszerűsítését/túlélését szolgálja. A sajtóorgánumok irányultságának megfelelő tartalomközlés determinál(hat)ja az együttgondolkodás látszatát, de csakis a látszatot, ami messze nem azonos a valósággal, hiszen elég csak a közmédiumok és a független sajtó paradoxonjára gondolni. (Egyfajta „hírzárlatként” is felfogható az ütésváltásuk.) Ha már a kormányzat zászlajára tűzte a nemzetelvűséget, el kellene fogadnia, hogy minden (!) vélemény magyar, „bármerről” érkezik is. (Még akkor is, ha nem tetszik a hatalomnak.) A sajtószabadság joga ugyanis mindenkit megillet. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének eszméjéből fakadna, hogy nincs, és nem is lehet diszkriminatív tájékoztatáspolitika, ebben a kormányzattól „más” oldalon álló értelmiségi véleményeknek is helyet kellene kapniuk. Nincs egyoldalú propaganda, nincs tématilalom, nincs szerkesztői függőség. Erre hivatkozhat mindenki, aki mást tapasztal.

Az értelmiség pedig – számomra érthetetlen módon – ebben a helyzetben ahelyett, hogy riadót fújna, szilenciumra kárhoztatja önmagát. Maradnak a hivatalból megmondóemberek, a „kinyilatkoztatók”. Punktum. A civil szféra hallgat. Az értelmiség az alkalmazkodásnak már-már a mimikrit (elrejtőzést) megszégyenítő öltözetét aggatja magára. Úgy tűnik: a biztonságérzet mindennél többet ér, még akkor is, ha elvtelen. Akadnak persze kvázi hétköznapi „hősök”, akik, mivel nem a többséghez alkalmazkodnak, valóban veszélyeztetik szellemi/megélhetési létezésüket. Szakmájukban igyekeznek maradni, de a közügyekbe nem avatkoznak bele, mondván, az már kőkemény politika. Holott a közügyekben való részvétel nem összetévesztendő a „hivatásos” politizálással. Az maradjon a pártok dolga. A szabad gondolkodás lehetősége pedig mindenkié. Mint ahogyan a sajtó is a szellemi elit terepe is – legalábbis annak tisztességes formáiban.

A szerző PhD, médiakutató

                                                              ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.