galéria megtekintése

Hálátlanság

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 11. számában
jelent meg.


Horniák Balázs
Népszabadság

A bankok pofátlanságának nincs határa. Mást ne mondjak: a devizahiteles perekben a törvényszék kedden két olyan pénzintézet ügyét is tárgyalta, amely annak ellenére fordult bírósághoz, hogy igen sokat köszönhet a magyar államnak. Az egyik a Takarékbank, illetve a többségét tulajdonló baráti befektetők. Utóbbiaknak az idén játszotta át az állam a bankot, csak előtte még alászervezte a teljes takarékszövetkezeti rendszert (120 takarék 1600 fiókkal), és adott még 130 milliárd forintot is a szektor feltőkésítésére.

A másik az MKB, amelyet évekig árult hiába bajor anyabankja, mígnem a magyar állam a nyáron a segítségére sietett, és alig százmilliárd forintért átveszi a negyedik legnagyobb hazai kereskedelmi bankot. Igaz, ezt az összeget az eladónak, vagyis a BayernLB-nek kell beletennie az üzletbe (egy korábbi tulajdonosi kölcsön elengedésével, valamint az árfolyamréssel és az egyoldalú szerződésmódosításokkal beszedett pénzek visszatérítése miatt elszenvedett veszteségek rendezésével), mivel ma nincs olyan hülye, aki ezt a veszteséghalmot elvinné. A bajorok azonban ettől még lehetnének hálásabbak, a baráti befektetőkről nem is szólva.

Semmivel sem jobbak a többiek sem, az a több tucat pénzintézet, amely most a devizahitelek, majd a második körben, várhatóan novembertől a forintkölcsönök esetében alkalmazott egyoldalú szerződésmódosítások tisztességét próbálja meg igazolni a bíróságon a magyar állammal szemben.

 
Közvetítés a tárgyalóteremből, műsoron a bankok
Közvetítés a tárgyalóteremből, műsoron a bankok
Móricz-Sabján Simon

Ezek a hitelintézetek tíz éven keresztül óriási összegeket szedtek be ügyfeleiktől, s most, hogy némi kamatos kamattal megfejelve ezekből vissza kellene fizetniük, van képük arra hivatkozni: nekik soha senki nem szólt, egyetlen vizsgálat, ellenőrzés során fel nem merült, hogy uniós előírást sértő módon járnak el, sőt a kamatok és díjak egyoldalú módosítását és az árfolyamrés alkalmazását szabályozó törvényekben és kormányrendeletekben egy betű sincs azokról az elvárásokról, amelyet most számon kérnek rajtuk.

Még jó, hogy azt nem mondják, az állam vállaljon részt annak a kárnak a megtérítéséből, amelyhez gondatlanságával maga is hozzájárult!

Csakhogy ez már nem a bankár-(hanem a jogász-) kormány, s mint azt Répássy Róbert igazságügyi államtitkár nemrég kifejtette, a kabinet mindent meg is tett azért, hogy ezekben a perekben a bankok alulmaradjanak. Az eddigi tapasztalatok alapján a kormány jól teljesít, legfeljebb pár bank néhány hitelszerződése felel majd meg az utólag megfogalmazott feltételeknek, az összképen azonban ez mit sem változtat.

Úgyhogy a bankok már állhatnak is be a sorba (ismét) befizetni a maguk 900 milliárd forintját. Az a hárommillió ember már úgyis végzett, aki nemrég háromezermilliárd forint nyugdíjcélú megtakarítással járult hozzá a magyar állam felemelkedéséhez.

Igaz, annak sem örült mindenki, pedig cserébe még a reálhozamot is megkapták. Hálátlanok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.