galéria megtekintése

Halálos csend

2 komment

A szerk.

Pavel Seremet meggyilkolása csak a legújabb bűncselekmény, amelynek célja a sajtó elnémítása. Nem lesz sokáig az, mint ahogyan kevésen múlt, hogy már mostanra se a legfrissebb legyen. Nem sokkal azután, hogy Kijevben felrobbantották az autóját, ugyancsak az ukrán fővárosban megkéselték egy másik kollégánkat, a Forbes magazinnak dolgozó Maria Ridvant.

Seremet annál a lapnál dolgozott, amelynek társalapítóját, Heorhij Gongadzét alighanem az akkori vezető körök utasítására ölték meg. Tőlünk csak kicsit keletre ijesztően gyakori a média elhallgattatásának ez a módja. Leginkább azért, mert a megbízók és a tettesek szinte biztosra mehetnek: a hatóságok alig néhány esetben derítették ki, mi is történt valójában.

Nem sok rosszindulat kell annak feltételezéséhez, hogy a hatalmon levők ezt pontosan így akarják. A saját szerepét komolyan vevő sajtó ugyanis a sötétséget kedvelő kormányok és bűnszervezetek közös ellensége. Még sokkal egyszerűbb a képlet, ha ez a kettő ugyanaz.

 

Az sem véletlen, hogy a törökországi puccsot Recep Tayyip Erdogan elnök rögtön a tőle független sajtó felszámolására is felhasználja. Az sem menti meg őket, hogy a kritikus pillanatban a demokratikusan megválasztott antidemokratikus elnök mellé álltak, mert a katonai junta végtelen jóságában sem hittek.

Pavel Seremetet meggyilkolhatta egy keleti diktatúra titkosszolgálata, megölethette korrupt helyi politikus vagy a maffia. A szavak mit sem érnek a pokolgép ellen. Másunk azonban nincs, hát ezt használjuk, amíg csak lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.