galéria megtekintése

Halálos

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 30. számában
jelent meg.


Nagy N. Péter
Népszabadság

A baloldal meg is halhat. A szocialisták új erős embere mondja ezt. Két választási vereség után ez is megtörténhet. A következő alkalommal az ország teljesen odaadhatja magát a jobboldalnak, a radikálisoknak. Elmentünk a falig, és erre nincs tovább. Egy történelmi időszak befejeződött.

Nem a jobboldal ellenkezőjét, hanem valóságos megoldásokat kell kínálni a keményen globalizált világban

Helyén kell kezelni a politikai vezetők saját végzetüket jósló önmarcangolását, mert nem feltétlenül csak a lelkiismeret dolgozik bennük. A többieken alkalmaznak sokkterápiát. Meg fogunk halni, ha nem az lesz, amit én akarok, szólna az üzenet, ha nem hiányos mondatokban fogalmaznák.

 

Őszöd óta azonban tudható, hogy az ilyen jóslat önállósulhat, könnyen a teremtője ellen fordul. Most is: a párt egyik bölénye felvette a fonalat, hogy azt a fiatal, menedzser ihletettségű haláljós nyakára kezdje tekerni. Vette a mozgósítási szándékot, de licitált rá: tényleg bajban van a baloldal, de ennek természete már nem politikai.

Nem is lehet a politikai megoldások felől megközelíteni. Két-három évtizede a baloldal hozta fel, nevezte meg a közélet problémáit, az ő kultúrájához tartoztak a szavak, a fogalmak, amelyekkel ezekről beszélni lehetett.

A baloldal vitte el a hétköznapi helyzetekig a rendszerproblémákat, és az ezekről szóló gondolatai adtak reményt és víziókat az embereknek, az országnak arra, hogy a jövő jobb lesz, mint a jelen.

A világválsággal megterhelt liberális globalizációra azonban nincs meg a válasza. Elveszítette kulturális referencia voltát. Minden más ebből következik. Ennél csak egy baj a nagyobb: a jobboldal rendelkezni látszik mindezzel. Védi a tradíciókat, elhiteti, hogy ezekhez visszafordulva menedékhelyeket tud adni.

Ezek üres szavak, de az emberek sok helyen örömmel veszik őket. A világ így a felelőtlenség állapotába kerül.

A baloldal feladata e helyzetben nem elsősorban politikai, hanem kulturális-közéleti: nem a jobboldal ellenkezőjét, hanem valóságos megoldásokat kell kínálni a keményen globalizált világban, amelyből azonban nem lehet kiszállni. Ha nem teszi, tényleg meghaltat. Miként a jobb is. Mintha ez lenne a zárszó.

Szereplőink voltak: Manuel Valls, az új francia miniszterelnök, aki két hete, kormányfőként először szólva a szocialista párt plénuma előtt hozta fel a halálos fenyegetettséget, vele szemben Julien Dray, a párt egyik erős hangja.

Utóiratként Slavoj Zizek, a nyugati világban respektált szlovén filozófus az EP-választások szélsőjobboldali sikereiről szóló gondolatát csatolom: megint beigazolódott a tétel, hogy a radikális jobboldal előretörése elmulasztott baloldali lehetőséget jelez. Az emberek bajban érzik magukat, de a baloldal válaszait nem érezték a magukénak. Ezeknél tehát radikálisabbakkal kell erről az oldalról megszólítani őket.

Nem politikai, hanem szociológiai, kulturális értelemben, teszem hozzá. Ellenkező esetben szélsőjobbra tolják az olyan középről indult pártokat is, mint a Fidesz. Ebben a helyzetben az, ami a baloldal számára biztosan halálos: a csend.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.