galéria megtekintése

Halál Mindszenten

2 komment


Uj Péter

Apósom fönnhagyja az otellót azon a pár kerti tőkén – inkább díszlugas – mindenszentekig, töményre cukrosodik benne a lé; késői szüret, így mondják a borászok, brutálisan édes mustot présel belőle.

De nem is marad mustnak egy tucat fürtnél több, mert közben megesszük, amit meghagynak a darazsak, madarak és penészgombák. Ahogy kiszállok a kocsiból, már nyúlok is a fürt felé, majdnem bele egy darázsba. Illetve kettőbe. Darázs, ilyenkor? Novemberben? Kirágták a bogyó héját valahogy, fürdenek az édes lében, de annyira le vannak már lassulva, hogy ki sem tudnak mászni belőle, nem tudnak elrepülni sem, mámorosan várják a halált.

Megyek végig vasárnap délelőtt a mindszenti főutcán az OTP-hez pénzért, igen, Mindszenten halloweenkor, a legigazibb bágyadt őszi napban, a közhelyhuszárok azt dalolják, hogy falun lelassul az idő, hát nem is megyek, hanem mellúszok szinte, mint egy nyugdíjas a hajnali Lukácsban, bokáig sárga platánlevélben, hogy teljes legyen a képzavar (és az avar rímet itt már ki sem merem játszani), a folyton hámló óriásfák alatt, az iskola előtt. Még a Pallaviciniek építették 1905-ben, ez volt a legnagyobb oktatási beruházás a faluban valaha, óvodát is építettek mellé, pont ugyanolyan épület, semmi különös, mintha egy módos parasztgazda nagyon nagy háza lenne, nincsenek díszek, csak éppen érvényes épület ma is, száztíz év után, és valószínűleg még száz év múlva is az lesz, az lehetne. Valahogy más volt a perspektíva akkor.

 

Az OTP ajtajánál lakos görnyed bizonytalanul, talán nem részeg, de mindegy is, ha részeg lenne, sem lehetne tétovább: bankkártyáját dugdossa a zár felé, olyan lassan, mintha szőlőbe ragadt novemberi darázs volna alap számlacsomaggal. Próbálná nyitni, de olyan bizonytalanul húzza, hogy nem nyit a zár, nézi a kártyáját, hosszan, újra próbálja, még lassabban. Aztán újra ugyanez, háromszor. Nézem három lépésről. Ha most fölvenném a mobillal, jövő hétre meglenne a YouTube-sláger, de nem veszem, inkább odamegyek, kinyitom neki, megköszöni, bemegy, ugyanolyan csigamozdulatokkal a benti automatával kezd küzdeni, addig kinn napozok.

A szemközti kocsmából jön át egy ember, terepszínű dzseki, Surda-kalap, az a lefelé fordított virágcserép alakú, farmerból. Kérdezi, mindszenti vagyok-e, és kezet nyújt, mondom, nem vagyok, de ő sem az, hallom, mert nem őzve beszél. Berúgni jöttem, megmondom őszintén, mondja őszintén, mondania sem kell, már van egy kis inga a mozgásában, plusz a szag. Nem iszol valamit? kérdezi tőlem, mondom, nem, nem lehet a májam miatt, erre elmosolyodik, és legyint, ó, hát máj, az nekem mán zsugorodik! Az orvos mondta. Az mán baj, nevet. Ameddig nől, az nem baj, az a baj, ha zsugorodik.

Jó ez ide? – mutatja a raiffeisenes kártyát. Jó lesz. Azzal bemegy az OTP-ajtón, az automatához, én jönnék, de engedem, az első dinamikus mozgású ember ma délelőtt, negyedórát nyomkodja, mire kijön a három cseresznye vagy nem tudom. Kifelé odaint a friss ötezressel: Mit iszol? Mondom még egyszer, hogy nem iszom.

Biztos?

Biztos.

Mikor visszaérek, szedek pár szem otellót, a tegnapi darazsak még mindig ott vannak, benne a bogyóban, de már mozdulatlanul. Megfulladtak vagy megfagytak boldogan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.