galéria megtekintése

Hála és hazugság

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 08. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Szvetlána Leonovna Toptátova apja örmény nemesi családból származott, Sztálin 1937-ben lövette agyon a mérnökembert. Ő anyjával hosszú éveket töltött kegyetlen kényszerlakhelyen, az elszenvedett egészségkárosodás miatt sosem lehetett gyereke. Tanult, európai hírű hangszálspecialista lett, és a 90-es évek derekán, moszkvai tudósító koromban ki-kivittem autóval a Moszkva melletti tömegsírhoz, ahol csak egy kereszt emlékeztetett a terror áldozataira.

A vallásos, akkor már hajlott korú asszony mindig megkérdezte, kint van-e még a húszévesen a Gellért-hegynél elesett öccse neve a Szabadság-szobor talapzatán. Mindig azt hazudtam neki, hogy igen, de lebuktam, mert halála előtt még egyszer összeszedte magát, eljött Budapestre és könnyes szemmel konstatálta, hogy a hősi halottak nevét leverték. A talapzat elülső oldalán még évekig olvasható volt az eltávolított kétnyelvű felirat lenyomata: „Örök hála a felszabadító szovjet hősöknek.”

Szvetlána Leonovna szentül meg volt róla győződve, hogy testvére Budapest és Magyarország felszabadításáért adta életét. A kommunista rendszer európai kultúrájú áldozataként – egyben a nyelvtudás, a nemzetközi kapcsolatok és a külföldi munkalehetőség ellenére az egész életét a Szovjetunióban leélt orosz hazafiként – pontosan tudta, hogy mi történt később Magyarországon. Tisztában volt 1948 és 1956 tragédiájával, ettől függetlenül gyászolta a mindebben vétlen srácot, aki egy idegen fővárosban lélegzett utoljára. Az ő fejében egy pillanatra sem kavarodott össze a felszabadulás és a kommunizmus, ezek közé csak errefelé szokás egyenlőségjelet tenni, itt is főleg a nyilasörökséget felvállaló szélsőjobboldalon, meg legfeljebb egyes, a 70-es, 80-as évek ellenállási romantikájába belemerevedett antikommunistáknál.

 

A szovjet csapatok érkezését másként élte meg a sikertelen harcokba belefáradt honvéd, a rabolt zsidó vagyont féltő nyilas, a „keresztény” középosztály, illetve a teljes egészében Auschwitzba szánt zsidóság túlélő maradéka. A béke a háborús bűnösök kivételével mindenkinek az élet lehetőségét hozta el. Nem véletlenül van az egykori gettó helyén lévő emléktáblán az, hogy „Mindazok emlékének / akik a gyilkos fasizmus áldozatai lettek / mindazok hálájaképpen / akik a felszabadító szovjet hadseregnek / köszönhetik új életüket.” Ez a szöveg mást jelentett a tábla állításakor, 1955-ben, mint amit 1945-ben jelentett volna, de ma meg már 2015 van, most is mást jelent, és az emocionális analfabétákon kívül ez mindenkinek világos.

A világháború európai végét természetesen Berlinben kellene megünnepelni, természetesen május 8-án, az összes érintett nemzet képviselőinek jelenlétében. Ehelyett az oroszok másnapra, Moszkvába hívnak külföldi vendégeket, a saját ünnepségükre, amelyet napi politikai célokra fognak felhasználni. Láttunk már ilyet, és nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy öt év múlva, a 75. évfordulón is fogunk. A világ ilyen. De mi meg emberek vagyunk, úgyhogy nem kell ezt természeti adottságként elfogadnunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.