galéria megtekintése

Hajrá, Novák!

5 komment


Révész Sándor

Ha egy szélsőséges párt középre húz, akkor a közepet akarja a szélre húzni. Ennek nem örülhetnek azok, akik középen vannak, akik a demokráciát tartják demokráciának, és a történelmileg leginkább bevált gazdasági-politikai rendszert tartják leginkább beváltnak. Azt akarják fejleszteni és a változó világhoz adaptálni, a nyomorúság enyhítésére alkalmassá tenni, a szélen pedig azok vannak, akik ezt fel akarják rúgni a demokrácia és az emberi jogok normáival együtt, és a diktatúrát a demokráciánál demokratikusabb demokráciának hirdetik. Magyarországon négy évtizeden át működött olyan rendszer, mely egyszerre azonosította magát hivatalosan és következetesen diktatúrának is, demokráciának is – „proletárdiktatúrának” és „népi demokráciának”.

Láttuk, sokan benyalták ezt is. A jelenkor diktatúrái többségi és valóságos népakaratra, népérdekre, népi felfogásra hivatkoznak, autentikus népuralomként, tehát valódi demokráciaként jelenítik meg magukat, náci, kommunista, iszlám, nacionalista vagy populista alapon. Ez hosszabb távon még sosem volt jó a népnek, de sokakkal, sokszor, sok ideig el lehetett hitetni, hogy az lesz. A középre húzás az elhitetés eszköze. Azoknak, akik szeretnék, amit a felforgatók ígérnek, de félnek a felforgatástól, azt üzenik: mi majd úgy forgatjuk meg a világot, hogy nem forgatjuk fel.

A Jobbik középre húzásának nagy a tétje. A közvélemény-kutatások nagyon tartósan azt mutatják, hogy az orbánista szavazótábor valamivel kisebb, de legalábbis nem nagyobb, mint a nemorbánista, viszont a Fidesz–KDNP és a Jobbik szavazótábora együtt kb. kétszer akkora, mint a maradék. Ha a Jobbik szavazótábora az ellenzéket erősíti, van esély, ha nem, akkor nincs. Az a szavazótábor pedig csak akkor fogja erősíteni az ellenzéket, ha nem lesz a Jobbiké.

 

Milyen lenne a középre húzott Jobbik? Kétszínű. Takarásban megtartja náci, rasszista, diktatúrapárti karakterét, benn tartja gyökereit­ a nyilasbarát, a népirtókat istenítő és a milliós tömeggyilkosságokat nem létezőnek tekintő internetes, baseballütős alvilágban. Semmi jele annak, hogy elszakadna a Kuruc.­infótól, a „becsület napját” ünneplő sok-sok helyi csoportjától, a legitim hatalom elleni brutális erőszak „hőseitől”. Másrészt meg pont oda húz „középre”, ahol a Fidesz van, csak erőteljesebb EU-ellenességet, piac­ellenességet, nyugat­ellenességet ígér. Akiket a Fideszben csak az zavar, hogy lopnak, és az unortodoxiá­juk hozadékát nem látják, azokat behozza az illiberális táborba a Jobbik, melynek még nem volt alkalma hatalmi pozícióban lopni, s amely következetesebben unortodox és illiberális politikát ígér. A középre húzás pedig elég lesz ürügynek, hogy a Jobbikot Orbán szalonképes koalíciós partnernek nyilvánítsa.

A Jobbik szavazótáborának nagy része a politikai tudatosság legalacsonyabb szintjén áll. Nem is nácik, nem is demokraták, csak utálnak mindent, ami eddig volt, és kormányon már csak a Jobbik nem volt. Márpedig a szavazatuk mégiscsak erősíti majd azokat, akik kormányon voltak vagy vannak. És csak akkor van rá esély, hogy ne az Orbán-rezsimet erősítsék, ha a Jobbik valódi karaktere számukra is nyilvánvalóvá válik, ha feltámad bennük a félelem attól, ami valóban félelmetes, ha a Jobbik leleplező erejű belharcokban esélytelen és hiteltelen, marginális törpepártokra esik szét. Ebben kell bízni. Hajrá, Magyarország, hajrá, Novák!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.