galéria megtekintése

Hajrá, hepatitis!

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 23. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A droglobbi befészkelte magát az ombudsmani hivatalba – állapította meg Kocsis Máté józsefvárosi polgármester.

Ennek a befészkelésnek hosszú története van.

A tűcsereprogramokat 1993-ban, „jobboldali” kormány alatt vezették be, annak gyakorlatát a kezdeti évek bizonytalanságai után az első Orbán-kormány teljes konszenzussal elfogadott drogstratégiájának megfelelően 2000-ben stabilizálták. A 2009-ben elfogadott következő drogstratégiát 2010-ben a Fidesz-kormány érvénytelenítette. 2013-ig semmiféle stratégia nem létezett. A drogproblémák kezelésére, a megelőzésre és a kárcsökkentésre fordított költségvetési pénzek eközben drámai mértékben, nagyjából 60 százalékkal csökkentek. A 2013-ban életbe lépett új drogellenes stratégia nagyon kevéssé különbözik az elvetett régitől.

 
Amikor még volt segítség
Amikor még volt segítség
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Megállapítják benne, hogy „az ártalomcsökkentő programok a fertőző betegségek terjedésének, a bűnözés kockázatának mérsékléséhez és a túladagolás okozta halálesetek megakadályozásához is hozzájárulnak”. A stratégia előírja az „alacsonyküszöbű”, tehát a drogról való azonnali lemondást meg nem követelő programokba való könnyebb bekapcsolódás biztosítását, a rejtőzködő szerhasználók minél nagyobb mértékű elérését és bevonását az ártalomcsökkentő programokba. A stratégia szerint: „ártalomcsökkentés például a tűcsere, amely csökkenti a tűmegosztást és így a fertőző betegségek terjedését... míg más károkat nem befolyásol.” A tűcserék 40 százalékát a Kocsis polgármester által likvidált józsefvárosi Kék Pont bonyolította le.

A fideszes képviselők uralta Országgyűlés az ellenzékkel való egyeztetés mellőzésével megválasztotta egy évvel ezelőtt ombudsmannak Székely Lászlót, akit az első és a második Orbán-kormány is miniszteri, illetve kormánybiztosként foglalkoztatott. Ő egy tavaly novemberi beadvány nyomán súlyos következményekkel járó késlekedéssel, szeptember 17-én adta ki az állásfoglalását, miszerint „Józsefvárosi Önkormányzatának a Kék Pont Alapítvánnyal szemben megtett intézkedései, a tűcsereprogram megszűnése kiemelt szociális és egészségügyi kockázatainak nem megfelelő szakmai érvek alapján történőmérlegelése, együttesen teremtették meg” az egészséghez való alkotmányos jog sérelmét. Senki nem számíthatott másra, hiszen ez felel meg minden hatályos dokumentumnak, s egy több mint két évtizedes szakmai konszenzusnak. A beadvány szerzője tavasszal kétségbeesetten érdeklődött a hivatalnál, mikor készül el a jelentés, mert helyzet van, a tűcsereprogram végveszélybe került. Hiába érdeklődött, a jelentés kiadását elhúzták a Kék Pont kivégzéséig.

Az Orbán-kormány drogstratégiájának háttéranyagából tudjuk, hogy egyes fővárosi zárt közösségekben az intravénás droghasználók 60–70 százaléka hepatitis C-vel fertőzött. Az Országos Epidemiológiai Központtól tudjuk, hogy a HIV vírus hordozóinak száma öt év alatt megduplázódott. A nemzetközi sajtóból tudjuk, hogy Romániában is, Görögországban is drámai mértékben nőtt a fertőzöttek száma az ártalomcsökkentő programok leépítése után. És Kocsis Mátétól tudjuk, hogy a droglobbi befészkelte magát az ombudsmani hivatalba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.