galéria megtekintése

Hahó, fiúk, itt a Kreml!

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 19. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Snapsz? – kérdezett vissza a biztonsági őrök egyike, miközben a fény felé forgatta a miniméretben is jellegzetesen hasas üvegcsét. A Magyarországon jól ismert gyomorkeserűvel a brüsszeli NATO-központ állig felfegyverzett őrei még sosem találkoztak. A „lelet” a NATO védelmi minisztereinek minapi tanácskozására érkezett újságírók egyikének táskájából került elő. A zsurnalisztának ott helyben ki kellett nyitnia és nagyot húznia a sötét színű folyadékból. Miután semmi baja nem esett, a hangulat is enyhült. Pár perccel korábban majdnem bombariadót fújtak, amikor egy másik – kicsit elbóklászott –médiamunkás csomagja elhagyatva ott hevert a sajtóbejárat előtti aszfalton.

Többéves távollét után megállapítható: a brüsszeli NATO-központ ridegsége, sivársága mit sem változott. Maga az épület sem a XX. századi architektúra remekműve. A „politikai főhadiszállást” 1967-ben a III. Leopold sugárút oldalán sebtében húzták fel, amikor az Észak-atlanti Védelmi Szövetségnek Párizsból költöznie kellett, mert a néhai francia államfő, De Gaulle tábornok kivonult a katonai szervezetből, a NATO-központot meg kitessékelte Franciaországból.

A III. Leopold sugárút túlsó felén már látni a várhatóan 2016-ra elkészülő új NATO-központot. Bár a csupa fém és üveg épületben lesz egy hatalmas agora, az összefogást hirdető, betolató kamionokat idéző szárnyakat eredetiségben nehezen lehetne mondjuk a Louvre üvegpiramisához hasonlítani. Hogy az ottani sajtóközpontban pisztolyos őrök sétálnak-e majd az újságírók között, mint ahogy azt most teszik, azt majd a világpolitikai helyzet eldönti. Az iszlám terrorizmus nem látszik csökkenni, az oroszok várhatóan még több borsot törnek majd az Egyesült Államok és európai szövetségesei orra alá.

 

Apropó, oroszok. A Krím elfoglalása, a kelet-ukrajnai háború új értelmet adott a NATO létezésének. A hidegháborúból ugyan győztesként került ki a szervezet, a Szovjetunió széthullásával azonban megszűnt az ellenség(kép). Előbb a béketeremtés, békefenntartás tűnt kiútnak, majd 2001. szeptember 11. után a terrorizmus elleni globális harc, de aztán kiderült, hogy a több mint húsztagú, a döntéseit teljes konszenzussal hozó szervezet sokkal lassabban mozdul, mint bármely tagállam.

A leírt oroszok jó tizenhét évvel ezelőtt, 1999 júniusában a pristinai reptérre való bevonulásukkal egyszer már alaposan meglepték a nyugati világot. Most az expedíciós tesztnek is szánt szíriai felvonulással, a légi hadműveletekkel, az 1500 kilométerről kilőtt cirkáló rakétákkal jelezték: Hahó, fiúk, velünk számolnotok kell! Nos, a NATO-ban előbb jócskán meglepődtek, majd elkezdtek számolni. S hamar megállapították: a Kreml ura sokkal gyorsabban cselekszik és pakolja ide-oda erőit, mint a jóval nagyobb potenciállal bíró, de sokkal hosszabb döntési folyamattal élő védelmi szövetség.

A hidegháborút még az egykori Nyugat-Németországban megélt katonatiszteken látni: ismét elemükben érzik magukat. A „front” persze több ezer kilométerrel keletebbre meg délebbre húzódik, mint az egykori belnémet határ, és senki sem akar közvetlen konfliktust Moszkvával, a bizonyítási vágy azért ott munkál. Fokozott tempóban zajlanak is a hadgyakorlatok, vannak és lesznek különböző gyors reagálású erők, a politikai döntéshozatal mechanizmusa azonban nem igazán változik. S addig bizony e tekintetben a Kremlnél marad az előny.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.