galéria megtekintése

Hagymahámozók

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 14. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A miniszterelnök legutóbb a Várkert Bazárt nevezte ugyan ki kormányzásuk szimbólumának, de ha egy kicsit magasabbra emelte volna a tekintetét, talált volna még erre alkalmas épületet odafönt, a Várhegy tetején is. Mert ha jól értem, a kormányzás szimbóluma valami olyasmi, amit rendkívül drágán, a sokat ostorozott EU pénzéből kell megcsinálni, hasznosítási koncepció nélkül, a funkciót a (többszöri) átadás után is csak keresve.

Ez esetben hadd ajánljam a miniszterelnök úr figyelmébe az Országos Széchényi Könyvtárat mint kínálkozó új szimbólumot. Erről az épületről és benne az ország legrégebbi közgyűjteményéről igazán sokat és bombasztikusan lehet beszélni, hiszen minden benne van, amit a miniszterelnök pártja annyira szeret. „Nemzeti” intézmény, a „polgári” értékek gyűjtőhelye, falai között évszázadok óta halmozódik a „tudás”, és nincs olyan égtáj, amelyhez ne lehetne „kötődni” az ott egybegyűjtött információk által.

Hogy az épület rohad, az intézmény sorsa pedig annyira bizonytalan, hogy vezetője kerek perec elutasít minden kérdést, amelyre bármiféle konkrétummal kellene felelni, az bizonyára a dzsinnek gonosz játékának eredménye. Vagy azé a hagymataktikáé, amelyet a Fidesz ezekben a „nemzeti kulturális” ügyekben immár ötödik éve követ. A szorosan egymásra tapadó héjakat nem könnyű lefejteni: hiszen akad itt szavakból épülő új könyvtár-csodapalota a főváros változatos pontjain, ahogy a kiürített és most omladozó, értékes állami épületek raktárként és olvasóteremként való pompás újrahasznosítása is.

 

A hagyma belsejében pedig ott lapul a parányi igazság. A tény, hogy Orbán Viktor eldöntötte: kormányzati célra fogja használni a hajdani királyi palotát, és most útban van pár millió kötet könyv meg egy komplett könyvtár. Meggyőződésem, hogy ugyanezt a hagymamódszert látjuk a Városligetben is kibontakozni.Mondj nagyot, és a racionalitás diadalaként fogják ünnepelni, ha végül csak azt a kicsit cselekszed meg, amit eredetileg is akartál.

Tervezz öt múzeumot, amelyre senkinek sincs szüksége, és irtózatosan sokba kerül, és egy ország lesz boldog, ha végül csak az Új Nemzeti Galériát építed bele a zöldbe – neked amúgy is kizárólag arra van szükséged, hogy a műtárgyakat kiköltöztethesd a várbéli palotából. De ha így van, ha ugyanez a figyelemelterelés valósul meg fönn, a Várban is, akkor hadd jelezzük: egy fontos körülményről megfeledkezni látszik a kormány.

Annak persze semmi akadálya, hogy akár évekig eljátszadozzanak az újabb és újabb színes tervekkel, hol ide, hol oda álmodjanak nemzeti könyvtárt, közben meg a jelenlegit a maga végzetesen leromlott technikájával és kivéreztetett személyi állományával hagyják ebek harmincadjára,mondván, ebbe már kár pénzt feccölni. Csakhogy, ami ott van, az valóban nemzeti kincs. Európában már mindenki azon sürgölődik, hogy ezek a gyűjtemények online is elérhetők legyenek. Nálunk a fizikai létük kerül épp végveszélybe. Jó reggelt, miniszterelnök úr!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.