galéria megtekintése

Hadüzenet

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 31. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A Magyar Szociális Fórum meg nem nevezett, de megbízhatónak tartott állami forrásokra hivatkozva közölte, hogy december közepéig huszonöten fagytak meg Magyarországon. És az igazán dermesztő hideg még csak most jön. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke nem akar számháborúzni, az áldozatokról szerinte nincs pontos kimutatás.

Tény viszont, hogy a fagyhalál nem kizárólag a fedél nélküli hajléktalanokat fenyegeti, hanem a fűtetlen lakásokban, házakban didergő – elsősorban idős és magányos – embereket is.

Jó pár éve, amikor az üzletek vasárnapi zárva tartásáról rendeztek konferenciát, Semjén Zsolt azzal érvelt, hogy a heti egy munka nélkül eltöltött nap a természetjogból is következik: a parlament nem játszhat Istent, csak olyan törvényeket hozhat, amelyek levezethetők a természetjogból.

 

Véletlenül sem szeretnénk vitába szállni egy felkészült kereszténydemokrata politikussal, csupán annyit jegyeznénk meg, hogy amennyiben a természetjogot az isteni akarat megnyilvánulásaként értelmezzük, akkor a plázák vasárnapi betiltásán túl akadnak más feladatok is. Ideje lenne például, ha szegényellenes intézkedések helyett a Fidesz–KDNP végre a szegénység ellen óhajtana hasonló vehemenciával fellépni. Lehet, hogy nem Amerikának kellene hadat üzenni, hanem a nyomornak.

Szilveszterkor illik emelkedettnek, legalábbis optimistának lenni. Nehezen megy. De annyit kívánhatunk: sokkal, de sokkal boldogabb új évet!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.