galéria megtekintése

Háború és...

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 31. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Miért kellett erre öt évet várni? – kérdezzük. A szíriai polgárháború sokkoló képei a világ legtávolabbi szegletéig is eljutottak.

A különösen kegyetlen öldöklést a világközösségnek évekkel ezelőtt meg kellett volna állítania. Már ha volna bármilyen nemzetközi fórum, amely képes lenne döntéseket hozni a humánum és a közösségi érdek szellemében. Valaki még emlékezik az ENSZ Biztonsági Tanácsára? Arra az asztalra, amelynél jó esetben megoldást keresnek a világ vezető hatalmai, és nem háborúikat igazolva csapják be egymást?

A világ és a régió erős országai nyíltan vagy áttételesen régóta részt vesznek a szíriai háborúban érdekeik szerint, és minden lépésükkel csak mélyítik a válságot. Ott harcol már Szíria elnökét támogatva Oroszország és az államfő bukását kívánó Egyesült Államok a szövetségeseivel együtt. Aszad erőit alig rejtve erősíti a fronton Irán és a libanoni Hezbollah, ellenük esküsznek össze az öböl menti monarchiák és a nemzetközi szunnita terrorszervezetek.

 

Közben Szíria északi részén a kurdok küzdelme az Iszlám Állammal átlépte az államhatárt, és már a török hadsereg is kétfrontos háborút folytat. Az átláthatatlan küzdelem elől egyre többen menekülnek. Ennek súlya alatt az Európai Unió minden gyengeségét felfedte, és lassan értelme, léte is veszélybe kerülhet. Pénteken végre beszéltek egymással azok, akik eddig azt hitték, ezt a háborút a saját érdekeik szerint tudják befolyásolni. Ha nem látják be egymás előtt tévedésüket, sokkal több veszhet, mint amiért egykoron beszálltak az öldöklésbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.