galéria megtekintése

Habony-ország gyermekei

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 31. számában
jelent meg.

Szabó Rebeka, Szabó Tímea
Népszabadság

„Éhen fogunk dögleni” – üzente a Magyar Szegénységellenes Hálózat a kormány által benyújtott s azóta elfogadott költségvetés kapcsán.

– Mondd csak, kisfiú! Nem amerikai ügynök bácsik béreltek fel, hogy hangos gyomorkorgással zavard meg az oktatás-nevelés folyamatát? MARABU RAJZA
– Mondd csak, kisfiú! Nem amerikai ügynök bácsik béreltek fel, hogy hangos gyomorkorgással zavard meg az oktatás-nevelés folyamatát?

Ez is mutatja: a Fidesz–KDNP nem egyszerűen a baloldali gondolkodástól eltérő társadalompolitikát akar megvalósítani, s nem is arról van szó, hogy a költségvetési fegyelem elve diktálná a társadalmi dezintegrációbüdzséjét.

 

December elején a Párbeszéd Magyarországért módosító javaslatot nyújtott be a költségvetéshez annak érdekében, hogy a szokatlanul hosszú, 16 napos téli szünetben minden rászoruló gyermek legalább naponta egyszer meleg ételt ehessen. Az Országvédelmi Alapból – ami elvileg váratlan esetekre létrehozott vésztartalék – csoportosítottunk volna át az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladataira hárommilliárd forintot. Ebből a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok kb. 600 000 gyermekének lehetett volna napi egyszeri meleg ételt biztosítani. Arra kértük önkormányzati képviselőinket, készüljenek fel a gyermekek étkeztetésének megszervezésére.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén azonban a kormánypárti képviselők minden indoklás nélkül lesöpörték az asztalról ezt a módosító javaslatot. Ugyanezen a napon derült ki, hogy a kormánypárt további négymilliárd forintot csoportosított át stadionépítésekre. Lehet persze üres demagógiával vádolni bennünket azért, mert azt mondjuk, az éhes gyermekek szájából veszik ki az ételt Orbánék, és az így megspórolt pénzt tömködik a miniszterelnök megalomán stadionálmaiba. De hát ez a valóság. A Fidesz–KDNP nagy ívben tesz a szegényekre, mert számukra a klientúrájuk közpénzekkel való kitömése és a dőzsölés a legfontosabb.

Orbánék illiberális Gucci-demokráciájában nincs helye a hajléktalanoknak, a cigányoknak, a másként gondolkodóknak, a diplomásoknak, az éhes gyermekeknek. Kizárják őket a társadalomból, és így a hazából. A statisztikák borzasztóak, és Orbán Viktor állításával szemben évről évre borzasztóbbak. A legfrissebb adatok szerint 33 ezerrel több gyermek él szegénységben, mint öt évvel ezelőtt, a magyar családok rosszabbul élnek, mint tíz évvel ezelőtt, tizenegy százalékról 15,4 százalékra emelkedett azoknak a 15–24 évesek fiataloknak aránya, akik sem oktatásban, sem foglalkoztatásban, sem képzésben nem vesznek részt, továbbá a 15–24 éves fiatal munka nélküli álláskeresők száma 20 százalékról közel 30 százalékra nőtt. 620 ezer gyerek él olyan lakásban, ami beázik vagy penészes, 170 ezren úgy, hogy nincs WC a lakásban, és 136 ezer gyerek otthonában nincsen zuhany, vagy fürdőkád. Mit érdekli mindez Habonyt vagy Rogánt?

A PM-nek viszont van szíve. Ha már a parlament a módosító javaslatot nem fogadta el, akkor az önkormányzatoknak maguknak kell a saját költségvetésükből megoldaniuk ezt a feladatot. Mi így teszünk Zuglóban, a Karácsony Gergely vezette önkormányzatban. A helyi Szociális Gondozó Szolgálattal együttműködve a zuglói önkormányzat biztosítja, hogy minden rászoruló gyermek meleg ételhez jusson a szünetben. A helyi iskolák és óvodák segítettek az igényfelmérésben, így remélhetőleg minden rászoruló gyerekhez eljut a segítség. Az adagokat a szociális gondozókban vehetik át az érintettek a szünidő legtöbb napján, az ünnepnapokra pedig melegételkonzerveket biztosítottunk. Gondos szervezéssel, a hivatali munkatársak és az intézmények együttműködésével megoldható volt a feladat, nagyjából egymillió forintból. Bízunk benne, hogy a zuglói példát más önkormányzatok is követni fogják.

Nekünk a PM-ben a szegénység felszámolása előbbre való, mint a „jól működő kapitalizmuson” való tét nélküli gondolkodás. A problémák súlyozása a luxusvilla-jobboldal teremtette szociális válság országában ugyanis nem egyszerűen fiskális, hanem erkölcsi kérdés.

Zuglóban már léptünk.

Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere (PM)
Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a PM társelnöke

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.