galéria megtekintése

Habony Árpád-kor

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 30. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Ki Magyarországon a legnagyobb Európai Bizottság?

Habony Árpád.

Alapvetően nincs olyan ambíciónk, hogy benevezünk a demokratahumor-fesztiválra, de ha nem Habony Árpád a rossz vicc, akkor Magyarország. A minap például – Semjén Zsoltnak a Szabó Szabolcs (Együtt) országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszából – az derült ki: Habonyt nem világították át, van viszont fényképes állandó belépője a Parlamentbe. Méghozzá azért, mert...

 

Az indoklásról nincs tudásunk. Épp azért kezdtük az írást az Európai Bizottságot érintő kérdéssel, mert van abban valami báj, hogy fideszes toppolitikusok sora rohan ki az uniós testület – és nemzetközi pénzügyi körök és CIA-k és Soros Györgyök – ellen, amely demokratikus legitimáció nélkül igyekszik beleszólni a magyar politikába. Teszik a fideszesek mindezt akkor, amikor a kormányuk politikáját komolyan befolyásoló rezsihérosz demokratikus legitimációja messze elmarad a harmadik bé osztálytitkáráétól.

A statáriális demagógiabíróság ítészei hozzávetőleg ennyit szoktak olvasni a cikkekből, így most, miután elmentek dönteni, szeretnénk mindenkit megnyugtatni: tudjuk, hogy vannak tanácsadók, akik pénzt kapnak azért, mert tanácsot adnak a politikusnak, aki aztán maga dönti el, melyik javaslatot fogadja meg. Úgyis övé a felelősség, s neki kell megnyernie a választást.

De azért van itt egy apróság, amiről pár szót beszélnünk kellene. Merthogy itt korábban sikerült Ron Werbert, a szocialistáknak dolgozó „gurut” úgy bemutatni, hogy vele szemben Magda Marinko is nyerhetett volna közönségdíjat egy tehetségkutatón. Most pedig azt tudjuk, hogy a Századvég az Origóval azt közölte, nem szerződtette Habonyt, miközben a kormány sem fizet a munkájáért, de valaki, valamiért ad neki parlamenti belépőt. Sőt, Lázár csúcsminiszter és Rogán frakcióvezető is kikéri Habony véleményét, de pénzzel nem díjazza erőfeszítéseit.

Azaz Habony nyilván mintegy szociális érzékenységből segíti a családi támogatással vagyonosodó kollégákat. Igaz, ennek valószínűségét némiképp csökkenti, hogy pályafutása hajnalán hasba rúgott egy idősebb nőt. Részben ezért sem könnyen elképzelhető, hogy azóta amolyan Kárpát-medencei Gandhiként közlekedik a közéletben.

Mindenesetre az biztos: pillanatok alatt bőröndazonosító baráti körré alakítja az országot, ha megjelenik a repülőtéren. Ennek az oka az, hogy rendre több százezres ruhákban, táskákkal jelenik meg, miközben senki nem tudja, miből él. Szellemi gazdagságáról pedig végképp fogalmunk sem lehet. Mint az Semjén válaszából kiderül: a részletek a kormánynak nem is fontosak.

Nyilván kispolgári irigység, a posztkommunista hagyományhoz való hűség, hovatovább Goodfriendbe ojtott Gyurcsány mozgatja azokat, akik szerint ideje lenne megtudni, miből urizál a kormány parlamenti belépős tanácsadója. Persze a lényeget már úgyis tudjuk, hiszen komplett karrierje a bizonyíték arra: a nemzeti együttműködés rendszere Habony Árpád kora.

Így viszont biztosan nem az igazságé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.